Pepijn van Overeem uit Bilthoven finishte bij de triatlon in Bolton na 10 uur en 5 minuten.
Pepijn van Overeem uit Bilthoven finishte bij de triatlon in Bolton na 10 uur en 5 minuten. "Ik heb echt mazzel gehad dat ik gekwalificeerd werd voor Hawaï. Ik had dat nooit verwacht, het was ongelofelijk."

‘Ik hoop op een eindtijd onder de tien uur’

13 oktober 2017 om 11:41 Algemeen

Trotse vader Wim van Overeem wilde zijn zoon Pepijn (28) verrassen door hem op te geven voor een artikel in de Biltsche Courant. Pepijn is gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap triatlon in Hawaï. Hij gaat 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een hele marathon hardlopen. “Ik hoop dat mijn eindtijd onder de tien uur komt.”

Door Sanne Lenselink

Bilthoven – Niet iedereen mag aan deze wedstrijd meedoen. Pepijn van Overeem: “Je wordt gekwalificeerd als je hoog bent geëindigd bij een andere langeafstandstriatlon. Voor mij was dit in juli van dit jaar in Bolton, Engeland. Ik werd vijfde, terwijl er slechts drie slots beschikbaar waren voor mijn leeftijdscategorie. Anderen weigerden zodat ik mag meedoen met het wereldkampioenschap op 14 oktober in Hawaï.”

Van Overeem is in Bilthoven opgegroeid. “Tot mijn twaalfde heb ik veel aan voetbal en inline skaten gedaan. Ik ben piloot geworden en woon nu in Jersey, Amerika. Daar begon ik weer met sporten. Ik was behoorlijk wat aangekomen en wilde fitter worden.”

Eilandrun in Jersey

Samen met een collega schreef Van Overeem zich in 2014 in voor de eilandrun van Jersey, een hardloopwedstrijd van 77 km om het eiland. “Je rent zo’n 18,5 uur, oftewel van zonsopkomst tot zonsondergang. Ik kon eerst nog geen zes km achter elkaar rennen. Toch beviel het zo goed dat ik steeds meer ben gaan trainen. Ik ben hier erg trots op. Ondanks mijn slechte voorbereiding heb ik de finish gehaald. Ik werd zelfs vierde.”

Ultramarathon

“Het jaar daarop liep ik een ultramarathon van 60 km”, aldus Van Overeem. “Het leuke vond ik de onbekende afstand. Ik wist niet of ik dit wel aan kon. Het was erg appealing om het onbekende in te gaan. Tijdens het trainen wist ik dat ik deze afstand kon volhouden. Alleen niet hoe snel.”

Hoogste bereiken

“Mijn eerste triatlon was vorig jaar in Zuid-Afrika. Ik hoopte op een tijd onder de tien uur. Het verbaasde me dat ik er 10 uur en 10 minuten over deed. Vanaf dat moment wilde ik het hoogste bereiken: de triatlon in Kona, Hawaï. Het heeft mij 3 tot 4 jaar gekost om dat te halen. Er zijn mensen die er tien jaar over doen, anderen halen het nooit.” Bij zijn tweede triatlon finishte Van Overeem na 10 uur en 5 minuten. “Hiermee stond ik op de vijfde plaats. Ik heb echt mazzel gehad dat ik gekwalificeerd werd voor Hawaï. Ik had dat nooit verwacht. Het besef kwam pas veel later.”

Van top tot middenmoot

Van Overeem behoort tot de top twee of drie procent bij de wedstrijd in Bolton. “Maar als ik mij vergelijk met deelnemers in Hawaï behoor ik tot de middenmoot. Hopelijk wordt mijn eindtijd onder de 10 uur.” Hij hoopt ooit een podiumplaats te behalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie