Het historische kwartelspel is een leuke manier om kennis te maken van de geschiedenis van de zes kernen.
Het historische kwartelspel is een leuke manier om kennis te maken van de geschiedenis van de zes kernen. Foto: Graficelly

Lokale geschiedenis als kwartet

16 augustus 2017 om 19:28 Algemeen

In de plaatselijk boekhandels in De Bilt pronken sinds kort kleurige kwartetspellen. De Bilt Zes Kernen Kwartet staat er op het groene doosje. Uitgegeven door de Historische Vereniging Maartensdijk en de Historische Kring D’Oude School. Frank Kok, de initiatiefnemer van het kaartspel, bleek er vol enthousiasme over te kunnen vertellen.

De Bilt - “Bij archiefverkenningen kwam ik meerdere oude kwartetten tegen van zowel Maartensdijk als van de Bilt. Ik was meteen gecharmeerd van de speelse wijze waarop je via zo’n spel in aanraking komt met de lokale geschiedenis in de betreffende dorpskernen.” aldus initiatiefnemer Frank Kok.

Een perfecte manier dus om het jubileumjaar van de twee historische verenigingen onder de aandacht van de inwoners te brengen. De Historische Kring D’Oude School bestaat 25 jaar en de Historische Vereniging Maartensdijk heeft een vijf jaar langere geschiedenis en is 30 jaar oud.

Kaartspel of app

“Omdat de gemiddelde leeftijd van de leden van onze historische verenigingen wat hoger is dan het landelijk gemiddelde lijkt een kaartspel ook beter bij hen aan te sluiten dan een app op een smartphone. We verwachten dat ouderen onderling veel plezier aan het spel beleven doordat het veel herinneringen aan vroeger los maakt. Maar ook hopen we dat (groot)ouders hun (klein)kinderen met dit kwartet spelenderwijs in aanraking brengen met de geschiedenis van hun woon- en leefomgeving.”

Jubileumjaar

“We mikken verder ook op organisaties en bedrijven die in één of meerdere van de zes kernen van de Bilt zijn gevestigd en die hun medewerkers rond de feestdagen willen verrassen met een presentje dat hen spelenderwijs kennis laat maken met de lokale geschiedenis van de plaats waar ze dagelijks werken en wellicht ook wonen. Gegeven de vakantieperiode loopt de verkoop redelijk, maar wel is een duidelijk verschil te bespeuren tussen de verkochte aantallen in De Bilt/Bilthoven en de kernen van oud-Maartensdijk.”

Fietstocht

In het jubileumjaar staan er trouwens nog meer projecten op de planning. Deze zijn terug te vinden op de jubileumwebsite www.vanzoddetotpleisterplaats.nl. Inmiddels is een fietstocht langs plekken van historisch belang door het gebied van de zes kernen van De Bilt (De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk, Westbroek) gelanceerd. Daarbij is gekozen voor zowel een papieren versie als een versie met een smartphone-app die op basis van gps-coördinaten automatisch de op die plek relevante historische informatie in je oortje spreekt en die ook aanvullende visuele informatie toont.

Geschiedenisprojecten

Ook worden lokale geschiedenisprojecten bij zowel basis als voortgezet onderwijs opgezet. Leerlingen van het Groenehorst in Maartensdijk hebben inmiddels zelf een historische videoproductie gemaakt over het ontstaan van deze streek en in het basisonderwijs zijn lesbrieven in voorbereiding over de lokale geschiedenis van deze streek en haar kernen.

Tentoonstellingen

Zes tentoonstellingen over de geschiedenis van de zes kernen van De Bilt staan op de rol. De tentoonstelling over 100-jaar Bilthoven is inmiddels gelanceerd en trekt nu rond langs diverse adressen in De Bilt. De historische tentoonstelling over Hollandsche Rading is net achter de rug en de tentoonstelling voor Groenekan, Maartensdijk en Westbroek zijn volop in voorbereiding.

Boek en video

Ook in voorbereiding is een boekpublicatie over 100 jaar Bilthoven. Dat boek wordt op 17 november gelanceerd, de datum waarop in de gemeenteraad 100 jaar daarvoor de naam Bilthoven werd aangenomen. Tenslotte wordt gewerkt aan enkele videoproducties over iconische historische gebeurtenissen in de zes kernen. Die producties worden in eerste instantie getoond op de lokale TV-zender(s). Daarna kunnen de producties in de lokale onderwijsinstellingen een belangrijke rol spelen in het overdragen van kennis over de lokale geschiedenis.
 

Verkooppunten kwartetspel:

Bilthoven: Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1, 3722 GA Bilthoven

De Bilt: Bouwman Boeken, Hessenweg168, 3731 JN De Bilt.

Groenekan: Firma Van der Neut, Groenekanseweg 9, 3737 AA Groenekan,

Maartensdijk en Hollandsche Rading: Primera, Maertensplein 24, 3738 GK Maartensdijk

Westbroek: Cafetaria Coen, Kerkdijk 3a, 3615 BA Westbroek

Het kwartet is ook te bestellen via e-mail: zeskernenkwartetdebilt@gmail.com.

Kijkt u ook eens op de website: www.vanzoddetotpleisterplaats.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie