Afbeelding
Foto: Jan Ruijne

Toekomst Vierstee 2.0

15 augustus 2017 om 08:07 Algemeen

Column door Edwin Plug - Zoals bij de meesten wel bekend zal zijn, is de renovatie van de Vierstee in Maartensdijk bijna afgerond. Toch zitten de bestuursleden van Stichting Vierstee 2.0 niet stil. Samen met verschillende partijen hebben zij de afgelopen periode nagedacht over de toekomstige exploitatie van de Vierstee.

Wat is namelijk het geval? In het raadsbesluit waarin tot renovatie van de Vierstee werd besloten, is tevens besloten dat de exploitatie van het gebouw niet langer tot de taken van de gemeente De Bilt zal gaan behoren. Er zal daarvoor een andere constructie gevonden moeten worden. Een voor de hand liggende oplossing is dat exploitatie van de Vierstee, samen met zwembad Brandenburg en de Kees Boekenhal, aanbesteed wordt. Commerciële partijen kunnen daarop inschrijven en de partij die het geheel het goedkoopst kan uitvoeren zal de winnaar zijn.

Stichting Vierstee 2.0 is daar voor de Vierstee geen voorstander van. De Vierstee is een belangrijke openbare voorziening in ons dorp. Zo’n voorziening moet niet uitgebaat worden door een commerciële partij die met winstoogmerk wil werken.

Als bestuur van de stichting hebben we daarom een plan opgezet. In dat plan staat dat wij als stichting de exploitatie van de gemeente willen overnemen. Daarin is uitgewerkt hoe wij denken dat de exploitatie van de Vierstee georganiseerd zou moeten worden en wat de consequenties van de stap naar een lokale exploitatie zijn. Belangrijk hierbij is dat we zo goed mogelijk rekening proberen te houden met alle wensen en mogelijkheden van de gebruikers en de gemeente.

Bij de ontwikkelingen van het plan is uitgegaan van een opzet die vaker wordt toegepast door niet winst nastrevende partijen. Vaak is deze opzet zeer succesvol bij dorpshuizen en sportaccommodaties exploitatie.

De Vierstee blijft als het aan ons ligt van en voor het dorp en zijn gebruikers. Het wordt geen “speelbal” van commercieel gewin. Als stichting hebben we immers vanaf het allereerste begin gezegd: de Vierstee is voor en van ons allemaal.

Ondertussen is het voorstel ingediend bij de gemeente. Over enkele weken horen we hoe onze plannen ontvangen zijn en wat de eventuele vervolgstappen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie