Van linka naar rechts: Bert van den Berg sologitaar Nico van Hensbergen zang Wijnand Romijn gitaar / zang Jeroen Smaling gitaar  Frits Timmer drums wordt vervangen door Danny van Leeuwen Pieter Engels bas Achter de knoppen: Ferry de Liefde
Van linka naar rechts: Bert van den Berg sologitaar Nico van Hensbergen zang Wijnand Romijn gitaar / zang Jeroen Smaling gitaar Frits Timmer drums wordt vervangen door Danny van Leeuwen Pieter Engels bas Achter de knoppen: Ferry de Liefde

P.U.B. zorgt voor swingende noten

30 augustus 2017 om 21:03 Algemeen

Vorig jaar maakte de Betuwse band P.U.B. (Pure Unique Band) haar entree in De Bilt tijdens hun optreden op de Marktdag en dit jaar komen ze terug. Slaggitarist Wijnand Romijn: “Normaal gesproken komen wij niet graag twee keer terug op hetzelfde evenement, de noviteit is er af, maar de sfeer was vorig jaar zo geweldig. Alles klopte als een bus.”

De Bilt - Dit jaar vierde de Betuwse band net voor de zomer hun eerste lustrum. De band bestond al langer, maar vijf jaar geleden werd besloten een andere richting in te slaan en de samenstelling van de groep te veranderen. Vandaar dat 2012 als startjaar wordt gezien. Wijnand: “We hebben de hele formatie omgegooid. De band heette toen Flower Shower en was meer geënt op de rolling sixties. We hadden er toen nog een zanger en zangeres bij, maar we wilden andere soorten muziek gaan spelen. Dat ging niet met de toenmalige band. Een moeilijke beslissing, maar het was tijd om de knop om te draaien.”

Unieke samenwerking

“Met de band werken wij op een unieke manier samen. Muzikanten zijn vaak eigenwijze baasjes en creatief. Wij zijn het niet altijd met elkaar eens op muzikaal vlak, maar we komen er altijd uit.”

“De manier waarop de nummers tot stand komen is ook heel bijzonder. De meeste van onze eigen nummers schrijf ik zelf. Dan kom ik met zo’n kaal nummer met alleen gitaar en een stukje tekst aan wandelen. Vervolgens gaat het beginnen. Dan komt de bassist erbij en die denkt ‘ik moet dit en dat erbij spelen qua loopjes’, vervolgens komt er wat solowerk bij en zo geeft ieder bandlid zijn aanvulling aan het nummer. Aan het einde van een oefenavond heb je als resultaat een heel ander nummer. Dat is een heel mooi proces. Dan is het ons nummer.”

Pure muziek

Tevens is de samenstelling van de band uniek te noemen. Hoewel de leden niet meer piepjong zijn, de leeftijd varieert van 53 tot 71 jaar, spelen ze nog als jonge honden.

Wijnand: “Wij spelen pure muziek. Daarmee bedoel ik dat wij niet alleen maar die hele bekende nummers spelen, maar ook, noem het maar, de b-kantjes. Nummers van bekende artiesten die minder bekend zijn, maar wel heel interessant. Er zitten net wat meer mooie lijntjes in.”

Ook een eigen repertoire

“Daarnaast spelen wij ook een aantal nummers uit top-40 muziek en andere publiekslievelingen. Wij hebben sinds kort ook een bescheiden repertoire van eigen geschreven nummers. Ik heb nu vijf nummers zelf geschreven. Het klinkt raar, maar in de moeilijkste periodes schrijf ik de meeste liedjes, want dan komen de mooiste dingen naar boven. Muziek is emotie.”

“Vorig jaar hadden wij vier liedjes verzameld over auto’s, en Nico, de zanger, had in sommige teksten plaatsnamen van De Bilt verwerkt”, zegt Wijnand. “Het was een succes dus dit gaan wij weer doen. Wanneer de oldtimers om 10.00 uur vertrekken, zullen wij de start muzikaal ondersteunen met nummers waarin auto’s een rol spelen.”

Door Astrid van Walsem

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie