De schrijver van dit boek met een volgzaam Noors geitje.
De schrijver van dit boek met een volgzaam Noors geitje.

Persbericht Nieuw verhalenboek van Karel Beesemer

Opgeraapt en opgeschreven

Karel Beesemer - 84 jaar oud - kan het schrijven van boeken niet laten. Zijn tiende boek komt er binnenkort aan. Ditmaal is het een verhalenboek met vijfenvijftig korte verhalen, verhalen die qua inhoud nogal verrassend verschillen. Naast autobiografische verhalen bevat het boek een achttal door de auteur bedachte luchthartige fantasieën. Beesemer zegt over de in het boek opgenomen verhalen: 'De verhalen liggen op straat, je behoeft ze alleen maar op te rapen en op te schrijven'. Vandaar de voor de hand liggende titel van het verhalenboek: OPGERAAPT EN OPGESCHREVEN!      

Oud-burgemeester mr. Alexander Tchernoff van De Bilt over het boek

Beesemer was wethouder van De Bilt ten tijde van burgemeester Alexander Tchernoff. 

Op verzoek van Beesemer schreef  Tchernoff het voorwoord. 

Daarin schrijft hij ondermeer: 

'Ik heb Karel eerst als raadslid en later als wethouder leren kennen en waarderen. Dat is over de inmiddels reeks van jaren niet veranderd. Dit nieuwe boek van Karel Beesemer is sinds zijn 1e boek in 2002 maar liefst zijn 10e. Zelf zegt hij daarover dat het een mooi rond getal is en dat het gezien zijn leeftijd met een mate van waarschijnlijkheid wel zijn laatste boek zal zijn. Maar hem kennende zal ik hem niet aan deze uitspraak houden'.

Tchernoff vervolgt en zegt over het nieuwe boek: 

'Het zijn goeddeels waargebeurde herkenbare & luchthartige korte belevenissen.
Niet opzienbarend, geen literatuur maar wel gemakkelijk leesbaar. Veel van zijn verhalen vinden hun oorsprong in Noorwegen het geliefde vakantieland van de auteur. Ook gebeurtenissen vanuit zijn vroegere woonplaats Renkum krijgen royaal de aandacht en in niet mindere mate geldt dit vanzelfsprekend voor zijn huidige domicilie De Bilt, waar Karel al vele jaren met veel plezier woont. Ik heb dit kijk- en leesboek in de opstart al met veel plezier gelezen. Ik hoop dat dit met de verschijning ook voor u zal gelden'. 

Salomon Bouman: Humor is de schrijver niet vreemd

Salomon Bouman schreef de tekst voor de achterzijde van het omslag. Salomon is Midden-Oosten deskundige, was journalist voor onder andere het NRC- Handelsblad  en radio en tv verslaggever. Hij zegt over het verhalenboek en de schrijver ondermeer het volgende:

'Bij het lezen werd ik, evenals bij zijn vorige boeken, getroffen door de kwaliteit van zijn onmiskenbaar schrijftalent. Zuiver Nederlands, goed doordacht ook en gespekt met humor. Die combinatie maakt ook dit boek van Karel Beesemer zo aantrekkelijk. 

Dit nieuwe boek van zijn hand kan ook worden gelezen als een geschiedenisboekje van 

De Bilt. De blik van een oud-wethouder Ruimtelijke Ordening in de gemeente De Bilt op de onwikkeling van deze gemeente. 

Karel Beesemer schreef een warm portret over Jits Bakker, die zoals hij stelt, van straatschoffie een wereldberoemde kunstenaar werd. Met het verhaal over Jits Bakker begint zijn boek. Dat is niet toevallig. Het zegt iets, veel zelfs, over het warme sociale hart van deze al wat oudere, onderscheiden, heer'.

Salomon Bouman vervolgt:

'Renkum is het dorp waar het door de Nazi's opgejaagde Amsterdamse jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook. Daar maakte hij de Slag om Arnhem mee, de mislukte geallieerde poging de Rijn over te steken. Over zijn onderduiktijd in Renkum heeft hij in zijn boek niet geschreven, maar wel over de mensen daar'. 

Meer over de inhoud van het boek en de datum van verschijning e.d. 

Meerdere verhalen bevatten een bepaalde historische / educatieve diepgang. 

Het boek is qua tekst voltooid, het wordt rijkelijk voorzien van illustraties. 

Naar verwachting is het boek beschikbaar in september

Meer berichten