De Bilt gaat beton hergebruiken

22 mei 2017 om 09:09 Algemeen

De Bilt - Gemeente De Bilt gaat deelnemen aan de Greendeal Cirkelstad Utrecht en ondertekende op 10 mei het convenant ‘Beton in een circulaire economie’.

Met de Greendeal sluit de gemeente aan bij het regionale kennisnetwerk dat zich inzet voor het sluiten van grondstofkringlopen met name in de bouw, oftewel het voorkomen en hergebruiken van bouw- en sloopmaterialen. Met het Betonconvenant neemt de gemeente deel aan een regionale aanpak van het Netwerk Betonketen met gemeenten, aannemers, slopers en betonproducenten uit de regio Utrecht.

Circulaire economie
Wethouder Anne Brommersma (duurzaamheid en milieu): “Circulaire economie is een van onze duurzaamheidspeerpunten. En dat betekent inzetten op het hergebruiken van materialen in plaats van weggooien. Ook in het geval van beton. Door ons in te zetten voor CO2-arm en circulair beton besparen we grondstoffen en sparen we het milieu.” De wethouder ondertekende het betonconvenant samen met andere U10-gemeenten.

Regionale samenwerking
De economie van de gemeente staat niet op zichzelf, vandaar de samenwerking met de gemeenten in de netwerkregio U10. Door deze netwerksamenwerking willen de gemeenten de goede perspectieven van de regio Utrecht koesteren, verder versterken en benutten. Samen doen de gemeenten een oproep aan bedrijven, organisaties en stakeholders uit de bouwketen om het convenant mede te onderschrijven en acties te ondernemen om duurzaam beton toe te passen.

Van school- tot wegfundering 
Hergebruiken van beton is niet nieuw voor De Bilt, zo vertelt een van de projectleiders: “Voor het bouwrijp maken van de voormalige locatie van de Van Everdingenschool zijn er resten verwijderd van de fundering van de school. Dit beton is afgevoerd naar de breker en daar tot puin is verwerkt. Dat puin is vervolgens weer verwerkt in de wegfundering aan de Kleine Beer toen we daar de riolering vervingen”.

Over Netwerk Betonketen
Netwerk Betonketen streeft naar duurzaam beton in bouwprojecten door het reduceren van CO2 en het inzetten op circulair beton in een circulaire economie. Ongeveer 100 organisaties zijn lid van de landelijke Betonketen, ondersteunende de doelstellingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie