De initiatiefnemers voor de proef met de permanente koopzondag: links de VVD-er Christiaan van Nispen en rechts Dolf Smolenaers van D66.
De initiatiefnemers voor de proef met de permanente koopzondag: links de VVD-er Christiaan van Nispen en rechts Dolf Smolenaers van D66.

Winkels in Bilthoven voortaan op zondag geopend

19 mei 2017 om 17:52 Algemeen

De Bilt - Na een proef van ruim een half jaar heeft de gemeenteraad van De Bilt gisteravond besloten over te gaan tot het instellen van een permanente koopzondag. Daarmee sluit De Bilt aan bij het beleid van omliggende gemeenten.

De raad heeft uitgebreid gedebatteerd over de zondagopenstelling van winkels. Vorig jaar hebben D66 en de VVD een initiatiefvoorstel ingediend om het aantal koopzondagen voor een periode van een half jaar uit te breiden naar alle zondagen. De effecten op onder meer het verkeer, het winkelgedrag, de omzet en werkgelegenheid zijn tijdens de pilot gemonitord.

Het college heeft de uitkomsten gepresenteerd en aan de raad gevraagd om een uitspraak te doen over het vervolg. Naast de principiële discussie over zondagsrust en keuzevrijheid werden argumenten uitgewisseld over de (aantasting van) het dorpse karakter van de gemeente, de positie van de ondernemers en overlast voor de omgeving.

Een meerderheid van de raad koos voor permanente zondagopenstelling en vroeg het college om de verordening te verruimen. Een motie van die strekking is aangenomen.

Het CDA wilde dit afzwakken en diende een motie in om zondagsluiting voor een aantal feestdagen te handhaven. Ook deze motie is aangenomen. Een motie om de koopzondagen tot 13 zondagen per jaar te beperken van Fractie Schlamilch is verworpen. 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie