Christiaan van Nispen tot Sevenaer (links), hier geflankeerd door Dolf Smolenaers, D66 raadslid en collega van Vanetta Smit.
Christiaan van Nispen tot Sevenaer (links), hier geflankeerd door Dolf Smolenaers, D66 raadslid en collega van Vanetta Smit.

Koopzondagen in De Bilt definitief een feit?

12 mei 2017 om 11:40 Algemeen

De Bilt - Sinds vorig jaar experimenteert de gemeente De Bilt met een proef met koopzondagen. Tijdens de komende raadsvergadering van 18 mei moet blijken of de proef wordt omgezet in definitief beleid.

Als het aan D66 en VVD ligt beslissen de ondernemers in het vervolg zelf of ze op zondag open zijn of niet. Dat is niet zo vreemd want het zijn ook deze twee partijen die in april 2016 het initiatief hebben genomen voor een pilot waarbij ondernemers zelf mogen besluiten of ze wel of niet open gaan. Beide partijen delen het principe dat het niet aan de gemeente is om te bepalen of de winkels open mogen. Dat is namelijk aan de ondernemers zelf. Het initiatiefvoorstel werd in de raad gesteund door Beter de Bilt en de PvdA.

Nu de pilot afloopt moet de raad een definitief besluit nemen. D66 en VVD willen overgaan tot continuering van de zondagopenstelling in de hele gemeente.

Beide partijen hebben een gezamenlijke persverklaring doen uitgaan Hierin staat: “Uit de evaluatie blijkt duidelijk dat tijdens de pilot meer mensen gebruik zijn gaan maken van de openstelling van de winkels. De acceptatie is toegenomen. Ook blijken volgens de meeste om-wonenden de parkeerdruk en de verkeersoverlast mee te vallen. De inwoners van De Bilt kiezen nu in plaats van voor een winkel in Utrecht of Zeist vaker voor de eigen gemeente.”

“Bij elk besluit dat de gemeenteraad neemt, zijn er voor- en tegenstanders. De raad kan helaas niet naar alle monden koken. Niettemin is het niet meer van deze tijd dat gemeentelijk beleid bepaalt wanneer iemand wel of niet mag winkelen. Bovendien heeft de detailhandel het zwaar te verduren gehad en is het van belang dat de winkeliers de concurrentie met andere gemeenten om ons heen aan kunnen gaan.” 

“De initiatiefnemers VVD en D66 hopen van harte dat de rest van de raad ook inziet dat het goed is voor onze inwoners en winkeliers als de winkels de vrijheid krijgen om zelf te beslissen of ze al dan niet open gaan.”

De persverklaring is ondertekend door Vanetta Smit, gemeenteraadslid D66 De Bilt en Christiaan van Nispen tot Sevenaer, gemeenteraadslid VVD De Bilt.

Donderdag 18 mei vergadert de raad. Vrijdag 19 mei weten de ondernemers waar ze aan toe zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie