Route naar energieneutraal De Bilt in 2030

21 april 2017 om 16:56 Algemeen

De Bilt - De Routekaart Energieneutraal De Bilt 2030 is op donderdag 20 april door de gemeenteraad vastgesteld. Deze routekaart geeft richting aan de activiteiten die de gemeente en haar partners op de korte en lange termijn uitvoeren om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn. Tegelijk is het beleid voor duurzame energie met betrekking tot zonnevelden vastgesteld, als eerste concrete uitwerking van de routekaart.

Wethouder Anne Brommersma (duurzaamheid) is verheugd over deze nieuwe mijlpaal: “Ambities formuleren en een einddoel bepalen is één ding. Deze routekaart geeft weer HOE we dat doel willen bereiken. Hiervoor zijn in het stuk vijf uitgangspunten geformuleerd, waar de raad zich met de vaststelling van het stuk positief over heeft uitgesproken. We waren al op veel fronten voortvarend aan de slag. En met deze routekaart zetten we alle zeilen bij om in 2030 écht energieneutraal te zijn!” 

Uit het persbericht wat de gemeente vandaag heeft doen uitgaan: “Met ‘energieneutraal’ wordt bedoeld dat wat nodig is aan energie, binnen de gemeentegrenzen duurzaam wordt opgewekt. De routekaart naar die energieneutraliteit maakt onderscheid tussen routes en strategieën. Routes die zijn uitgezet zijn ‘wonen’, ‘werken en produceren’, ‘mobiliteit’ en ‘communicatie’. Langs deze routes worden verschillende strategieën ingezet die betrekking hebben op besparen, hergebruiken, opslaan en opwekken. Samen staan de routes en strategieën garant voor een rijk palet aan activiteiten en maatregelen die dus op hooflijnen in de routekaart zijn uitgewerkt. De gemeente wil daarin zelf ook het goede voorbeeld geven. Ter illustratie: de gemeente De Bilt streeft naar energieneutraal gemeentelijk vastgoed in 2030. Dat vergt strategieën voor het opslaan en opwekken van energie op de route ‘werken en produceren’.” 

De uitgangspunten
De vijf uitgangspunten waarop de gemeente met de routekaart inzet om energieneutraal te worden: 
1.    De gemeente faciliteert het transitieproces, stimuleert initiatieven en ontwikkelt daarvoor instrumentarium;
2.    De gemeente geeft prioriteit aan het besparen van energie en zet daarbij in op de huishoudens als grootste gebruikersgroep;
3.    De gemeente wil stapsgewijs van het aardgas af en neemt daarin samen met de direct betrokkenen de regie;
4.    De gemeente geeft de voorkeur aan het plaatsen van zonnepanelen op daken boven veldopstellingen. Initiatieven voor zonnevelden worden getoetst aan de nota ‘Beleid duurzame energie m.b.t. zonnevelden’;
5.    Grootschalige opwekking van energie wordt alleen door de gemeente gefaciliteerd als het een bottom-up initiatief is, het draagvlak geniet, de opbrengst (mede) ten goede komt aan de gemeenschap en er sprake is van ruimte voor participatie.

Bilts Energie Akkoord
Aan de basis van de routekaart ligt het Bilts Energie Akkoord dat op 25 augustus 2016 werd gesloten door de gemeente en haar Biltse partners (bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten). De partners die deze intentieverklaring tekenden zijn elk aan de slag gegaan met initiatieven en projecten die bijdragen aan energieneutraliteit. Zij treffen elkaar  regelmatig onder de naam Bilts Energieberaad om elkaar op de hoogte houden van de voortgang van de projecten en om nieuwe kansen bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie