Afbeelding

Gemeente teruggefloten inzake sloop Julianacomplex

7 april 2017 om 14:05 Algemeen

Bilthoven - Het Julianacomplex in Bilthoven  mag niet zomaar worden gesloopt. De rechtbank vindt dat de gemeente de noodzaak van slopen onvoldoende heeft aangetoond. De gemeente gaat zich opnieuw over de kwestie buigen en bereidt een nieuw besluit voor.

In 2016 heeft de gemeente De Bilt de bezwaren van de Vereniging van Eigenaren Julianaflat II tegen het afwijzen van het Julianacomplex als monument, ongegrond verklaard. De vereniging staat op het standpunt dat het ontwerp van de beroemde architect W.M. Dudok niet zomaar mag verdwijnen. De architect, die vooral bekendheid geniet als de ontwerper van het Hilversumse raadhuis, heeft de Bilthovense Julianaflat rond 1955 ontworpen. 

Al in 2009 is in verschillende plannen opgenomen dat op de plek van Bilthoven Centraal (het kopgebouw van het Julianacomplex aan de Julianalaan 1) een poortgebouw is voorzien. “Dit maakt onderdeel uit van de gehele aanpak om het centrum op te waarderen naar een mooi centrum dat past bij het dorpse karakter van Bilthoven met een passend voorzieningenaanbod”, zo meldt de gemeente in een persbericht. “Het college heeft bij haar besluitvorming over de monumentenstatus, een brede belangenafweging gemaakt waarbij de monumentale waarde van het Julianacomplex niet doorslaggevend is geweest.” 

De rechtbank vindt dat de herontwikkeling van deze locatie nog onvoldoende concreet is om de financiële belangen in het centrum zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het complex. Het college gaat, naar aanleiding van de uitspraak, een nieuw besluit nemen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie