Een afvalvrije school: utopie of realistisch plan?
Een afvalvrije school: utopie of realistisch plan?

Op weg naar een afvalvrije school

1 april 2017 om 12:52 Algemeen

De Bilt - Samen voor De Bilt heeft deze week een inspiratiebijeenkomst gehouden over de Afvalvrije School. Vier Biltse middelbare scholen en drie Biltse lagere scholen  spraken met elkaar over dit thema. Wat kun je binnen je school doen om zo min mogelijk afval te hebben?  En wat kun je nog meer doen naast het scheiden van afval in papier, PMD en restafval? 

Tijdens de bijeenkomst inspireerde Hak van Nispen, directeur Eco-schools, de aanwezigen met praktische tips. Zoals: begin met een pilot in een klas. Zorg dat het leuk is zodat de leerlingen enthousiast mee gaan doen.  Weeg je afval vooraf en ook nadat je enkele veranderingen hebt doorgevoerd. Zodat je het verschil ziet. Betrek de leerlingen erbij, zij hebben ook goede ideeën. Voor een  goede motivatie is het belangrijk dat iedereen weet wat voor ernstige gevolgen vervuiling door (zwerf)afval met zich mee kan brengen. Daarnaast wees creatief: er kunnen hele mooie dingen gemaakt worden van  afval.

Scholen gaan de komende tijd werken aan een plan om afval te beperken. Vaak in samenspraak met ouders, leerlingen en het team. Daarnaast begint men al met simpele dingen zoals een extra bakje kopen voor de klokhuizen en bananenschillen. Of  het papiergebruik verminderen door  dubbelzijdig af te drukken. 

Ook de gemeente De Bilt streeft naar een reductie van het restafval per inwoner tot 100 kilo per persoon per jaar. Daarom faciliteert zij de scholen om met dit project aan de gang te gaan.

Samen voor De Bilt zal de komende periode de scholen blijven stimuleren. Wilt u meer weten over het project De Afvalvrije School? Neem dan contact op met Joanne Penning  joanne@samenvoordebilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie