Iris van Haaren tijdens het signeren van haar boek. FOTO: Bea Blauwendraat
Iris van Haaren tijdens het signeren van haar boek. FOTO: Bea Blauwendraat

Bomvolle theaterzaal voor film Iris van Haaren

3 april 2017 om 09:16 Algemeen

BILTHOVEN – In een bomvolle theaterzaal van Het Lichtruim vond zondagmiddag 2 april de première plaats van de documentaire over de moderne mystica Iris van Haaren ‘Waarover je niet spreken kan, een glimp van een andere werkelijkheid’.

In deze heldere documentaire van Stijn van der Loo én in haar nieuwe boek ‘Stil aan het onbekende water’ geeft ze op een informatieve wijze uiting aan haar mystieke ervaringen. ‘’Over grote en verheven dingen moet men niet zwijgen, maar groot en verheven spreken. Deze woorden van Eckhart hebben mij de moed gegeven om te spreken, te schrijven en te schilderen over mijn mystieke ervaringen die ik zo rond mijn twaalfde voor het eerst beleefde.’’

Zo begint het indringende filmportret over Iris van Haaren. Filmmaker Stijn van der Loo combineerde de ervaringen van Iris met duidingen door ander anderen prof. dr. Roelof van den Broek (emeritus hoogleraar Geschiedenis van het Christendom), Pim van Lommel (cardioloog, onderzoeker van bijna-doodervaringen en schrijver), Peter Delahay (bedrijfseconoom, astroloog en inspirator) en Huub Oosterhuis (dichter, theoloog en filosoof).

In deze film van een uur geeft Iris van Haaren woorden aan dat wat zich niet gemakkelijk in woorden laat vangen. Zij hoopt daarmee dit fenomeen voor een groter publiek te duiden en het isolement van anderen met vergelijkbare ervaringen te ontsluiten. Het resultaat is een troostrijke balans tussen woord en klank, tussen onzichtbaar en helder, ‘’opdat het een steun kan zijn voor ieder mensenkind’.

Tijdens de première van de film was het muisstil. Na afloop werd er veel nagepraat en signeerde Iris van Haaren haar boek. Op 18 april kan iedereen deze documentaire in Het Lichtruim aan het Planetenplein bekijken. De aanvang is 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.kunstenhuis.nl of te verkrijgen aan de kassa. Ook dan zal Iris na afloop haar boek verkopen en signeren.
      

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie