Afbeelding

Lezing Zoni Weisz over ‘de vergeten Holocaust’

1 april 2017 om 13:00 Algemeen

De Bilt - Zigeunerjongen Zoni Weisz ontsnapte op het nippertje aan Auschwitz. Bij Bouwman Boeken zal hij op woensdag 12 april vertellen over zijn bijzondere leven en het boek ‘Zoni. De vergeten Holocaust. Mijn leven als Sinto, ondernemer en overlevende.’ 

Naar schatting kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog 500.000 Sinti en Roma om. Zoni is het indrukwekkende levensverhaal van Zoni Weisz (1937). Zijn leven kent een bizar en verdrietig begin: van zijn gezin weet hij als enige het transport naar Auschwitz te ontvluchten en te overleven.

Als Sinto duikt hij onder bij kleurrijke familieleden. Hij werkt zichzelf op tot toonaangevende bloemenarrangeur. Hij organiseert grote bloemententoonstellingen, waaronder de Floriade, en levert bloemarrangementen aan onder meer de koninklijke familie. Meer en meer leidt Zoni het leven van een gadjo, een ‘gewone burger’. Vragen en twijfel over identiteit rijzen op. Een ingewikkelde en bittere strijd in zijn geest. 

Zoni Weisz zet zich in voor meer kennis over de zigeunerholocaust. Hij is lid van het internationale en Nederlandse Auschwitz Comité en sprak eerder de Duitse Bundestag en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Koningin Beatrix benoemde Zoni Weisz in 2002 tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie en zijn inzet voor de Sinti en Roma. 

Woensdag 12 april, 20.00 uur, entree € 5,-
Locatie: Bouwman Boeken, Hessenweg 168 De Bilt
Graag vooraf aanmelden via info@bouwmanboeken.nl of 030-2200112

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie