De nieuwe geiten kijken nieuwsgierig rond.
De nieuwe geiten kijken nieuwsgierig rond.

8 JUNI OPEN DAG BIJ GEITENBOERDERIJ!

Groenekan - Bij boerderij Welgelegen, Voordorpsedijk 31 in Groenekan, gaan voor één keer de staldeuren open voor publiek. Dat gebeurt op zaterdag 8 juni, de dag waarop alle 28 duurzame voedselproducenten in de gemeente De Bilt te bezoeken zijn. De geitenboerderij heeft afgelopen week tweehonderd nieuwe geiten verwelkomd en dat is wel een feestje waard. Wil je wel eens door een potstal met geiten lopen en zien hoe een geitenmelkstal er uit ziet? Kom dan langs op 8 juni!

Familiebedrijf

Boerderij Welgelegen werd in 1938 gekocht door de opa van Jan van Woudenberg. Hij had er een gemengd bedrijf met koeien, kippen, haver en bieten. De vader van Jan nam het bedrijf over in 1974 en sinds 2005 zijn Jan en Willianne er boer en boerin. Het houden van geiten begon voor Jan als nuttige hobby: de geiten begraasden de slootkanten, zodat de zwaardere koeien hier niet in zouden wegzakken. Omdat er markt bleek te zijn voor geitenmelk en -kaas ging hij over op geiten in plaats van koeien. Tegenwoordig is er bij veel bedrijven juist een overschot aan geiten. Jan koopt die overtollige geiten, waardoor deze een langer en beter leven krijgen.

Getergd door ziektes

De familie Van Woudenberg, die naast Jan en Willianne bestaat uit drie kinderen, is de afgelopen tien jaar twee keer geconfronteerd met geitenziektes, eerst Q-koorts en het afgelopen jaar de CL bacterie. Omdat op een boerderij werk en privé zo verbonden zijn, had dat impact op het gezin. Jan: "Afgelopen winter was het bij ons een behoorlijke grafstemming. Nu er deze week weer geiten zijn, is de sfeer omgeslagen. Bij mijn dochter in de klas applaudisseerden alle kinderen voor haar, omdat er nieuwe geiten kwamen."  Bij de geiten die het bedrijf aankoopt, wordt eerst bloedonderzoek gedaan, zodat zij gegarandeerd ziektevrij zijn. De angst zit er wel in. Daarom gaan de staldeuren maar één keer open voor publiek en zal Jan aan het einde van zaterdag 8 juni alle looppaden ontsmetten.

Rustpunt  

Bij de boerderij is een rusthuisje, waar fietsers en wandelaars ook buiten 8 juni welkom zijn. Binnen kun je zitten, wat drinken (zelfbediening) en naar het toilet. Ook is er geitenkaas te koop. Het is onderdeel van een landelijk netwerk van rustpunten. Willianne: "We merken dat mensen behoefte hebben aan zo'n plek om even bij te komen. Het gastenboekje dat er ligt is volgeschreven met bedankjes. Bezoekers kunnen binnen zitten, maar ook buiten aan de picknicktafel in het groen. Het is een prettige stop als je bijvoorbeeld met kinderen de fietsroute van Biltsheerlijk door Groenekan fietst." 

  

Stap op de fiets: zaterdag 8 juni zijn alle bedrijven open!

Zaterdag 8 juni is Biltsheerlijk Fietsdag; dan is het open dag bij alle 28 duurzame bedrijven langs de vier fietsroutes van 10.00 tot 16.00 uur. Er is een route in De Bilt, in Groenekan, in Maartensdijk en in Westbroek. Zie voor de routes of de app: www.biltsheerlijk.nl/fietsroutes . Hierop vindt u ook de meest actuele informatie en de seizoensspecialiteiten van eigen bodem.  

Meer berichten