Bart, Laura en Anne-Kris staan te glunderen nadat ze even daarvoor hun prijs in ontvangst hebben genomen.
Bart, Laura en Anne-Kris staan te glunderen nadat ze even daarvoor hun prijs in ontvangst hebben genomen.

Leerlingen Werkplaats winnen prijs voor beste profielwerkstuk

20 maart 2017 om 08:45 Algemeen

Amsterdam/Bilthoven - Bart van Beerschoten, Laura de Valk en Anne-Kris Koomen uit 6 VWO van De Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven zijn de winnaars geworden van het Rijksmuseum Junior Fellowship 2017. Dit is een jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum.

De jury koos het profielwerkstuk ‘Van geschiedenis naar roman’ uit de negen genomineerde inzendingen die heel divers en allemaal van zeer hoge kwaliteit waren. Het Rijksmuseum Junior Fellowship is in samenwerking met de NTR.

Uit handen van Sander Bersee, directeur Erfgoed en Kunsten van het Ministerie van OCW, ontving het drietal ieder een studiebeurs van € 1.500,-. De bekendmaking was de apotheose van een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum met alle genomineerden, gepresenteerd door Bart Meijer, bekend van onder andere Klokhuis.

Van geschiedenis tot roman
Bart van Beerschoten, Laura de Valk en Anne-Kris Koomen hebben onderzoek gedaan naar de aanslag van de Geuzen op Amsterdam in 1577 en de resultaten daarvan neergelegd in een echte, soepel geschreven roman. De jury van experts uit verschillende vakgebieden verkoos hun werkstuk unaniem tot het beste.

Juryvoorzitter Ad van Liempt (journalist en programmamaker): “We waren als jury getroffen door de diepgang van het onderzoek maar ook door het plezier dat ze eraan beleefd hadden. Eén van de juryleden schreef: “Je ziet de drie aan de keukentafel zitten: schrijven, overleggen, hun personages van een karakter voorzien, aankleden en een woning geven.” Bovendien heeft het trio veel werk gemaakt van de studie naar het wezen van de historische roman. Het resultaat, de roman De Opdracht, hebben ze als een echt boek laten verschijnen. Het geheel, zei een van de juryleden, is meer dan de som der delen.

Rijksmuseum Junior Fellowship
Jaarlijks brengen meer dan 150.000 leerlingen een bezoek aan het museum. Naast het kennis maken met de collectie wil het Rijksmuseum met het Junior Fellowship ook leerlingen interesseren voor vakgebieden als conservering en restauratie, en de mogelijkheden daarvan voor hun verdere opleiding.

Traineeship
De schrijvers van de negen beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een vijfdaags museaal onderzoeksprogramma gewonnen. Dit jaar stond het koloniale verleden van Nederland centraal. De deelnemers werkten in een team, onder leiding van een regisseur, conservatoren en educatoren aan een korte video en een rondleiding die ze tijdens de uitreiking presenteerden.

Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie