Woonlasten De Bilt per saldo gelijk gebleven

9 maart 2017 om 21:31 Algemeen

De Bilt - De gemeente De Bilt heeft de riool- en afvalstoffenheffing drastisch verlaagd. Dit is het gevolg van een verlaging van de interne rekenrente die de gemeente hanteert.

De inkomsten die de gemeente door deze boekhoudkundige wijziging misloopt, zijn gecompenseerd door een verhoging van de onroerendezaakbelasting, zodat per saldo de woonlasten ongeveer gelijk blijven, rekening houdend met de prijsindexcompensatie.

De gemeente De Bilt voelt zich genoodzaakt uit te leggen waarom de OZB is verhoogd. Dat komt namelijk doordat het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat de gemeente De Bilt de ranglijst aanvoert van de grootste stijgers op het gebied van de OZB in de provincie Utrecht.

Volgens de gemeente gaat het dus om een uitruil van twee gemeentelijke belastingen: tegenover de verhoging van de OZB staat een verlaging van de riool- en afvalstoffenheffing. De riool- en afvalstoffenheffing is een gemeentelijke belasting, die kostendekkend moet zijn. Nu er in de boekhouding gerekend wordt met een interne rente van 4% in plaats van 5,25% dalen de kapitaallasten en hoeven inwoners en bedrijven ook minder te betalen. Om de begroting op orde te houden heeft de gemeente De Bilt de OZB verhoogd met 10,41%.

Per saldo zijn de woonlasten voor huiseigenaren nagenoeg gelijk gebleven. De totale lastendruk voor een gezin bedraagt in 2017 € 1.012 tegen € 1.005 vorig jaar. Een alleenstaande huiseigenaar betaalt dit jaar per saldo € 887 tegen € 878 in 2016.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie