Winnen van een topteam voelt goed, zoveel is duidelijk. FOTO: Erna Everaert

Irene MB1 levert unieke prestatie

19 februari 2017 om 21:58 Algemeen

Bilthoven - Zonder één set te verliezen heeft Irene MB1 zich geplaatst voor de finale van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap.

Op 18 maart mogen de Bilthovense meiden met 7 andere teams in Nieuwegein uit gaan maken wie zich Nederlands kampioen mag noemen. Een unieke prestatie want nooit eerder wist een team van Irene zich te scharen onder de elite van het Nederlandse jeugdvolleybal.

Al vroeg in de ochtend vertrok Irene naar Ootmarsum. Daar speelde Irene tegen Set-Up ‘65, Rivo Rijssen, Orion en Emmen ‘95, grootmachten in het Nederlandse jeugdvolleybal. Door overwinningen in de voorronden op Devoko en Kangeroes plaatste Irene zich voor de kwartfinale. Irene won deze eenvoudig van Olhaco uit Hoogeveen.

Daarna volgde de beslissende wedstrijd tegen Set-Up uit Ootmarsum, de gedoodverfde favoriet. Geen enkel team behaalde meer dan 10 punten tegen het sterrenensemble van Set-Up. Ook tegen Irene leek het die kant op te gaan, want na twee opslagbeurten stond Irene met 8-2 achter. Toen gooide de blauwe brigade van coach Erna Everaert alle schroom van zich af. Door fantastisch verdedigen maakte Irene de achterstand langzaam ongedaan. Het Biltse team kwam langszij op 16-16. Hierna nam Irene door goede services van Minke Hovinga een voorsprong. Met kunst- en vliegwerk verdedigde Irene deze voorsprong en won de eerste set met 25-22.

Het besef dat ze van dit topteam konden winnen gaf het team vleugels. In de tweede set wierp de tactiek van Irene’s coach zijn vruchten af. Maaike Scharrenburg serveerde naar 4-1, waarna Set-Up de moed al leek op te geven. Vol ongeloof zag het thuispubliek hoe Irene de topfavoriet alle hoeken van het veld liet zien. Harde klappen van Iris Vos, slimme prikballen van Marit Pasterkamp en goed serveren van Fleur Hertog zorgden voor het ene punt na het andere.

Als Set-Up er dan al eens in slaagde hun steraanvallers in stelling te brengen, verdedigden Daantje Gutker de Geus, Luka Le Large en Nadine Everaert de meest onmogelijke ballen waardoor Irene steeds verder uitliep en won met 25-14. De verbijstering bij Set-Up en aanhang was enorm. De  titelkandidaat verloor van het onbekende Irene. De vreugde bij de Bilthovense fans was er niet minder om.

Op 18 maart volgt de strijd om het landskampioenschap. Irene is zeker niet de favoriet, maar na deze dag weten de Irene-meiden dat ze voor niemand bang hoeven te zijn.