Kennisbijeenkomst Postcoderoosregeling druk bezocht

14 februari 2017 om 12:20 Algemeen

Groenekan - In de goedgevulde zaal van boerderij Fortzicht in Groenekan vond op 2 februari de kennisbijeenkomst over de Postcoderegeling plaats.

Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden werden de 70 aanwezigen geïnformeerd over deze regeling die ook wel Regeling Verlaagd Tarief wordt genoemd. Coöperaties kunnen daarmee op een rendabele manier zonnepanelen plaatsen op een gezamenlijke locatie. Uit het publiek kwamen geïnteresseerde vragen over het verdienmodel en de rechten en plichten van de coöperatie. Joris Hogenboom, voorzitter van de stuurgroep Energieneutrale Melkveehouderij stelt: “Er komt veel bij kijken, maar met een goede businesscase loont het om samen met de buurt met duurzame energie aan de slag te gaan.” De kennisbijeenkomst werd georganiseerd door Gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West  in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). 
 
Het project
“Om een postcoderoosproject te starten heb je twee dingen nodig:  een dak en enthousiaste initiatiefnemers” stelt Guus Köster van Coöperatie expert.  De volgende stap is een haalbaarheidsstudie, waarin je vaststelt of het project financieel en praktisch haalbaar is. Daarbij bekijk je ook welke afspraken tussen de coöperatie en dakeigenaar nodig zijn. Deze afspraken worden bij een notaris vastgelegd. In de aangrenzende postcodegebieden worden vervolgens leden geworven die willen investeren in zonnepanelen. Soms is subsidie of alternatieve financiering mogelijk. Bij voldoende leden, wordt de coöperatie  opgericht.  Via een aanbesteding kiest de coöperatie vervolgens een  leverancier die de panelen levert en plaatst. Voor de looptijd van het project (15 jaar) zijn de leden nu verzekerd van schone energie tegen een gunstig tarief. Verschillende organisaties kunnen het proces ondersteunen. Zo bestaan er voorbeeldovereenkomsten en de NMU biedt de mogelijkheid van een quick-scan voor concrete projecten.
 
Wat levert het op?
Floris Bruning, Energie-U benadrukt dat in een postcoderoosproject wordt gestreefd naar een rendement van 3 tot 6 procent op de investering. Dat is meer dan je op dit moment op je spaarrekening krijgt. Leden van de coöperatie ontvangen gedurende 15 jaar een korting op de energiebelasting. Dat dit voor 15 jaar vast ligt is een voordeel. In 2017 levert elke kWh die je via de coöperatie opwekt bijvoorbeeld 10,13 cent korting op aan energiebelasting (=12.22 cent incl. btw).  Wanneer je als particulier zelf panelen legt ontvang je ook korting op de energiebelasting via de zogenaamde salderingsregeling . Deze laatste regeling loopt tot 2020 en wordt momenteel geëvalueerd. Onduidelijk is nog hoe deze er vanaf 2020 uitziet.    
 
Voor meer informatie kun je terecht  op onze website www.lami.nl/thema/energiemanager.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie