Zo te zien zijn ze er blij mee.
Zo te zien zijn ze er blij mee. Jan Ruijne

Nieuwe Lyceum wint voorronde Op weg naar het Lagerhuis

11 februari 2017 om 20:26 Algemeen

Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven heeft de provinciale voorronde gewonnen van ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

De jury had het over ‘reflectie’, ‘verhalen vertellers’, ‘lichaamstaal’. Allemaal elementen die aan bod kwamen tijdens de finale van de provinciale voorronde van  Op Weg naar het Lagerhuis in het provinciehuis Utrecht. De finalisten, het Christelijke Gymnasium uit Utrecht en het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven,  deden niet voor elkaar onder, maar uiteindelijk kwam Het Nieuwe Lyceum als nipte winnaar uit de bus. Ook andere scholen lieten zich niet onbetuigd. De winnaar van de V-rede is Emma Ligthart van het Johan van Oldenbarnevelt Lyceum uit Amersfoort.   

De teams debatteerden over diverse stellingen. Onder andere over  de vraag of Nederland een nationale datedag nodig heeft, maar ook of meer verkeersvoorlichting tot minder ongelukken en slachtoffers leidt in onze provincie. De jury beoordeelde de debatten aan de hand van een aantal punten, zoals ‘meeste invalshoeken’ en ‘beste lichaamstaal’.  Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven en het Christelijke Gymnasium uit Utrecht stonden gelijk met drie tegen drie. Het laatste punt ‘beste samenwerking binnen het team’ gaf uiteindelijk  het  Nieuwe Lyceum  zijn overwinning bij Op Weg naar het Lagerhuis. . 

De winnares van de V-rede, Emma Ligthart van het Johan van Oldenbarnevelt Lyceum uit Amersfoort gaf in 150 seconden weer wat haar bezig hield. Zij nam de toehoorders mee met haar vraag wat mensen zien als zij naar haar kijken. Ze zien bijvoorbeeld dat zij blond is en slank. Wat mensen niet aan haar zien, is dat zij blank is. Waarmee Emma een spiegel voorhield aan haar luisteraars en discriminatie op een omgekeerde manier benaderde: namelijk, dat blank de norm is en gewoon en alles wat niet blank is als ongewoon wordt ervaren. De jury roemde ook het feit, dat Emma niet alleen expressief was, maar ook durfde pauzes in te lassen in haar toespraak. 

De winnaars gaan door naar de landelijke rondes en zullen als zij de finale halen een reis naar de Verenigde Natie in New York winnen met een van de organisatoren HOPE XXL. De VARA zendt de finales later in het jaar uit. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie