Energiecoaches aan de slag in gemeentehuis De Bilt

13 januari 2017 om 11:47 Algemeen

De Bilt - In het kader van hun opleiding zijn vijf energiecoaches op 12 januari aan de slag gegaan in het gemeentehuis. Om het sluipverbruik van apparaten door te meten en om wethouders Anne Brommersma en Hans Mieras te ontmoeten.

De coaches gaan de komende tijd energiescans uitvoeren bij bedrijven en organisaties in De Bilt. BENG! organiseert wederom dit succesvolle werkervaringsproject in samenwerking met de Regionale Sociale Dienst (RSD). Milieuadviesbureau Stimular draagt zorg voor deskundige begeleiding en advies in dit project.

Twintig Biltse bedrijven en organisaties kunnen de komende tijd profiteren van voordelige energiescans. “De scan bestaat uit twee delen”, legt projectleider Marjon Olijdam van Stimular uit. “We meten het sluipverbruik van apparaten en voeren energiegesprekken met de ondernemers waarmee we het advies op maat kunnen maken.”

“Sluipverbruik, wat is dat eigenlijk precies?”, vraagt wethouder Anne Brommersma tijdens de ontmoeting. De energiecoaches kunnen haar direct het antwoord geven. “Als een apparaat niet wordt gebruikt maar wel met de stekker in het stopcontact zit, wordt er nog steeds stroom verbruikt. De ervaring leert dat apparaten ook ‘s nachts vaak aan blijven staan. Het is snel een blinde vlek, ook als men al bewust met energiekosten omgaat.” 
De uitleg ontlokt een vraag bij Brommersma. “Als ik hier ‘s avonds rondloop erger ik me weleens aan de lichtgevende displays van de telefoons. Dat moet toch ook veel stroom kosten?” De coaches reageren: “Waarschijnlijk een kwestie van instellingen, dat nemen we mee in ons onderzoek.”

Het aardige is dat wethouder Mieras de coaches assisteert bij hun jacht op sluipverbruikers in het gemeentehuis. Energiecoöperatie BENG! had namelijk een dagdeel vrijwilligerswerk van de wethouder ‘gewonnen’ tijdens de banenmarkt voor vrijwilligers. Mieras reageerde gelijk enthousiast. Nog een beetje onwennig wordt de ‘jacht’ geopend bij het kopieerapparaat om de hoek: die blijkt al snel in de ‘wachtstand’ te vallen en dan nog maar 6 watt te gebruiken. Vergelijkbare printers kunnen soms wel 60 watt dag en nacht verbruiken. 
“Ik ga toch eens navragen of deze ‘s nachts uitgaat”, zegt Mieras. Zo blijkt gelijk het nut van de jacht op sluipverbruik. Mieras: “Je gaat toch beter om je heen kijken in zo’n gebouw. Wat fijn dat jullie dit voor bedrijven gaan doen, het opent de ogen en zelf kom je er niet snel aan toe.”
Meer informatie over dit project op www.beng2030.nl, ‘uw bedrijf’. Aanmelden is nog mogelijk.


Energiecoaches ontmoeten wethouder Anne Brommersma.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie