Het oude Brandenburg is aan het eind van zijn levenscyclus. Een nieuw zwembad is hard nodig. FOTO: Archief BC
Het oude Brandenburg is aan het eind van zijn levenscyclus. Een nieuw zwembad is hard nodig. FOTO: Archief BC

College maakt haast met bouw zwembad

3 januari 2017 om 09:00 Algemeen

De Bilt - Burgemeester en wethouders van De Bilt hebben het afgelopen najaar de verschillende varianten voor een nieuw zwembad nog eens grondig laten onderzoeken. Conclusie is dat een nieuw zwembad met een afmeting van 25 bij 15,4 meter als enige past binnen de financiële kaders van de gemeente. Een dergelijk zwembad komt tegemoet, zo meent het college, aan  belangrijke wensen van de gebruikers, zoals verschillende bodemdiepten en temperaturen. Het college wil nu snel doorpakken en stelt daarom nog deze maand aan de gemeenteraad voor om tot realisatie van een zwembad van deze afmetingen over te gaan. 

De gemeenteraad van De Bilt heeft al in juni 2015 besloten om een nieuw, duurzaam en energiezuinig zwembad Brandenburg te ontwikkelen. Dit bad komt op de plaats van de voormalige beachvolleybalvelden, naast het oude zwembad. Bij dit raadsbesluit is een financieel kader vastgesteld waarbinnen de realisatie en exploitatie van het nieuwe zwembad moet passen. Daarnaast moet het zwembad geschikt zijn voor de doelgroepen die nu ook gebruik maken van het zwembad.

Aanvullend onderzoek
Bij de uitwerking van de plannen na het raadsbesluit, is zoveel als mogelijk rekening gehouden met de wensen en behoeften van de huidige gebruikers van het zwembad. In april 2016 heeft het college een Programma van eisen vastgesteld met daarin onderwerpen als afmetingen, materiaalgebruik, installaties, inrichting van het gebouw, etc. Hierna is een concept programmering opgesteld die aantoont dat alle huidige gebruikersgroepen terecht kunnen in het nieuwe bad.

De gemeente heeft dit concept besproken met de gebruikers. Dit heeft geleid tot een verschil van inzicht tussen gebruikers en gemeente. 
Om het vertrouwen tussen gebruikers en gemeente te herstellen is een extern procesbegeleider ingeschakeld, die eind september de opdracht heeft teruggegeven omdat de essentiële conditie van vertrouwelijkheid voor hem onvoldoende is gerespecteerd. 
Om de voortgang in het proces te houden heeft het college besloten om drie verschillende varianten voor een nieuw zwembad, die met name in de omvang van het bassin van elkaar verschillen, nogmaals door te laten rekenen door onafhankelijke deskundigen. De conclusie is dat alleen een bad met de afmeting van 25 bij 15,4 meter past binnen de gestelde financiële kaders. 

Gebruiksmogelijkheden
In het nieuwe zwembad, zoals het college dat nu voorstelt, is ruimte voor zes banen en een deels beweegbare bodem over de lengte van het bad in combinatie met een beweegbare scheidingswand. Daarmee is het mogelijk om verschillende watertemperaturen te hanteren in één bassin. Dit is elders al toegepast en komt tegemoet aan de door de gebruikers geuite wens van warm water voor diverse doelgroepen.

Aanbesteding nieuwbouw en planning
Vier marktpartijen nemen deel aan de Europese aanbesteding van de nieuwbouw van het zwembad. Gekozen is om het  ontwerp, bouw en onderhoud in één hand te leggen. De partij die het zwembad bouwt, gaat het ook meerjarig onderhouden, waardoor de kwaliteit nog meer is gewaarborgd. De aanbesteding is uitgesteld tot 1 februari 2017. De start van de bouw vindt naar verwachting plaats in de tweede helft van 2017.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de ontwikkeling van het nieuwe zwembad op www.debilt.nl/zwembad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie