Foto:

Samenloop voor Hoop

column Evelien Ribbens

Kanker. Wat een rotziekte is het toch.

Een vriend van mij heeft in de jaren zestig zijn beide ouders verloren aan kanker. Hij en zijn broer en zussen waren pubers. Ze kregen niet te horen wat er aan de hand was. De letter K viel wel eens. Zo werd heel omfloerst, kanker toen genoemd. De ouders werden, kort na elkaar, in het ziekenhuis opgenomen en overleden. 

Ik dacht altijd dat ze toen nog geen idee hadden hoe de ziekte behandeld moest worden. Maar al in de 17e eeuw werd aan kankeronderzoek gedaan. Ik kreeg een krantenberichtje uit 1685 (!) opgestuurd, waarin gemeld werd dat de lijfarts van de Franse koning een middel had uitgevonden om borstkanker te bestrijden "sonder eenig Instrument te gebruycken".
Het leverde veel publiciteit en weinig effect op.

Er is gelukkig ontzettend veel veranderd. Soms wordt kanker een chronische ziekte genoemd maar dat is al te optimistisch, heb ik begrepen.
KWF Kankerbestrijding financiert onderzoek naar bestrijding van kanker en naar het voorkomen ervan. Op dit moment lopen er 600 verschillende onderzoeken. Door al dat onderzoek is de kans op overleven veel groter geworden. Er is hoop voor mensen met kanker en voor hun geliefden.
Voor al dat onderzoek is uiteraard geld nodig.

In De Bilt en in een hoop andere gemeentes is op 28 en 29 juni de Samenloop voor Hoop. We gaan in estafette 24 uur lang lopen en we laten ons sponsoren om geld op te halen. Wij van MENS De Bilt hebben een team en zo zijn er nog 23 teams in De Bilt actief.

We hebben al aardig wat geld opgehaald, maar er kan nog veel meer bij.
Donderdag 13 juni hebben we in restaurant Bij de tijd een high tea georganiseerd. Om 14.00 uur kunt u voor minimaal € 7,50 (liever meer in dit geval) gezellig aanschuiven. De opbrengst gaat naar het KWF.

Aanmelden kan via servicecentrum@mensdebilt.nl of een telefoontje naar 030 - 74 40 575.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden