Francine en Hans met hun bridge spel en benodigdheden. FOTO: Julie Houben
Francine en Hans met hun bridge spel en benodigdheden. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Bridgen met je eigen thuisclub

Door Julie Houben

'Het spel is spannend en gezellig'

Bridgen is populair. Je bent speelt het doorgaans op een club en bent er een hele avond zoet mee. Francine en Hans Joosten uit De Bilt hebben hun eigen 'thuisclub'. En jaarlijks organiseren ze een toernooitje voor iedereen die mee wil doen. 'Het is een andere manier om elkaar te ontmoeten.'

De Bilt - Elke woensdagavond verandert het huis van Hans (77) en Francine (70) Joosten in de kleine bridgeclub 'Het Oude Dorp'. Francine: "Het ontstond tien jaar geleden spontaan. Hans bridget al vanaf zijn kindertijd. Ik was nooit geïnteresseerd en zo'n avond op een bridgeclub is ook niet echt mijn ding. Maar ik zag wel hoeveel pret hij er aan beleefde. Toen ik vroeg of hij het me wilde leren, haakten er in no time een aantal vrienden aan. We begonnen met 2 tafels, 8 man, inmiddels zijn we met 14. Het past net."

Wat er zo leuk is aan bridge? Hans: "Je speelt het met een partner en dat maakt het extra spannend. Snap je elkaars signalen of slaat je partner de plank net mis? Bij clubs speel je met een vaste partner. Wij vinden het leuker om steeds met een ander te spelen. Elke avond bepalen we per loting de paren. En ondanks de soms felle discussies tijdens het spel blijft de sfeer altijd gezellig."

Francine: "Je leert elkaar toch op een andere manier kennen. Wat ik ook prettig vind: de spelletjes zijn lekker kort. Het is 'bieden' en 'spelen' en na 10 minuten je hersens kraken is het weer voorbij. Even ontspannen en dan op naar het volgende spel. Wij doen 15 spelrondes op een avond in plaats van de 28 die ze op de clubs meestal doen. Een zegen vind ik dat. Dan heb je daarna nog even tijd voor een drankje en kun je toch nog op tijd je bed in."

Eens per jaar organiseert 'Het Oude Dorp' een 'drive' (toernooi) voor wie er maar mee wil doen. Inmiddels een populair evenement bij veel bridgers uit de buurt en de omgeving. Hans: "Dat doen we meestal in de bovenzaal van restaurant Amis, waarna we met zijn allen een hapje eten. Mensen vragen ons nu al wanneer de volgende is."

Bridgen in de gemeente De Bilt

'Het Oude Dorp' is een vriendenclub en neemt geen nieuwe bridgers aan. Maar wie graag bridget kan op vele clubs en plekken terecht in gemeente De Bilt. Op meerdere avonden per week zijn er lokale bridgeclubs actief in het H.F. Wittecentrum. WVT in Bilthoven organiseert regelmatig vaste bridgemiddagen tegen een laag tarief en Mens De Bilt heeft op maandagmiddag een vaste bridgemiddag in het Servicecentrum in Maartensdijk. Entree daar is gratis.

Meer berichten