Kunstenaar Jits Bakker heeft de beelden geschonken. Ze staan op het prachtige landgoed Beerschoten.
Kunstenaar Jits Bakker heeft de beelden geschonken. Ze staan op het prachtige landgoed Beerschoten.

Beeldenpark Jits Bakker lijkt toch te verdwijnen

24 november 2016 om 19:25 Algemeen

De Bilt - De beelden van Jits Bakker dreigen uit De Bilt te verdwijnen. De kans is groot dat ze richting Renkum verdwijnen.

De provincie voelt er niet veel voor om geld te steken in de beveiliging van de beeldentuin in De Bilt. Gedeputeerde Staten wachten met een definitief besluit totdat duidelijk is wat de Biltse politiek van het plan vindt.

Dinsdag sloeg Peter Schlamilch van de Biltse eenmansfractie Forza! alarm. Hem was duidelijk geworden wat het voornemen van de provincie is. Als er in De Bilt niemand in de bres springt voor de beeldentuin dan is de kans groot dat deze verdwijnt. Donderdag werd duidelijk dat ook D66 en GroenLinks zich grote zorgen maken. Zowel de fractie Schlamilch als de fracties van D66en GroenLinks komen vanavond met een motie. Dan moet duidelijk worden hoeveel belang de plaatselijke politiek hecht aan het behoud van de tuin.

Eerder dit jaar was er ook al onrust over de beelden. Toen bleek dat het Utrechts Landschap het terrein van de beeldentuin wilde herinrichten. Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker en beheerder van zijn nalatenschap, toonde zich toen zeer verbolgen. Uiteindelijk leek de tuin gered met wat steun van de provincie.

Maar nu staat het voortbestaan dus opnieuw ter discussie. “Een onbegrijpelijke beslissing”, zegt Peter Schlamilch van Forza. “De provincie Utrecht noemt de hoge kosten als argument, terwijl, na een relatief kleine eenmalige investering voor beveiliging, de jaarlijkse kosten maar een paar duizend euro zijn. Een koopje voor zo’n mooi park!” Hij vervolgt: “Jits Bakker heeft zijn beelden al gratis geschonken aan de gemeenschap”, vervolgt Schlamilch, “wat wil men nog meer? Onze burgers zijn dol op het beeldenpark, blijkt keer op keer, en ook de gemeente heeft al gezegd dat ‘het handhaven van de beeldentuin op Beerschoten in de rede ligt’. Laten we ons hier sterk voor maken!”

Een soortgelijk geluid is te horen aan de andere kant van het politieke spectrum. “Het is in het belang van zowel provincie, Utrechts landschap, de gemeente en bedrijven in de buurt dat deze prachtige tuin als entree van het landgoed behouden blijft. Nu is het tijd om dat gedeelde belang ook te vertalen in gedeelde verantwoordelijkheid en wederzijds commitment”, aldus Vanetta Smit van D66 De Bilt

Forza roept burgers op om een protestmailtje te sturen naar beeldentuin@forzadebilt.nl. De partij zal deze mails dan aanbieden aan de cultuurgedeputeerde van GroenLinks die dit onzalige plan heeft bedacht.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie