Burgemeester Verkerk biedt Solange een broodje aan. Foto: Anneke Iseger
Burgemeester Verkerk biedt Solange een broodje aan. Foto: Anneke Iseger

Kinderen ontbijten samen met burgemeester Verkerk

11 november 2016 om 13:15 Algemeen

BILTHOVEN – In hun netste kleren schuifelden de 26 leerlingen uit groep 5 van basisschool Wereldwijs op donderdagochtend 10 november zenuwachtig de oude raadszaal van gemeentehuis Jagtlust in: zij zouden samen gaan ontbijten met de burgemeester en een wethouder! 

Aanleiding was de Week van het Nationaal Schoolontbijt, waarin zo’n 520.000 kinderen samen gezond ontbijten op ruim 2720 basisscholen in 255 gemeenten. Wereldwijs had zelf gezorgd voor de ingrediënten: volkoren bolletjes, krentenbollen, crackers, muesli, yoghurt, melk, beleg als kaas, jam en komkommer, en mandarijnen. 

Maar eerst vertelde burgemeester Bas Verkerk op verzoek van directeur Annemarie Hoornsman waarom hij zo’n mooie ketting droeg, en vertelde Anne Brommersma wat een wethouder is. Twee meisjes, Solange en Chahd, hielden vervolgens een korte voordracht over Jantje Beton, omdat dit het goede doel van deze veertiende editie van het Nationaal Schoolontbijt is. ‘’Buiten spelen is ook gezond!’’  Natuurlijk was hierover in de klas ook al het een en ander verteld. ‘’De kinderen vonden het vooral erg dat zij wel een mooi schoolplein hebben en andere kinderen niet,’’ aldus Annemarie. 

Burgemeester Verkerk overhandigde Solange en Chahd een cheque van 250,- euro voor Jantje Beton, een symbolische betaling voor het ontbijt. Daarna kon er eindelijk ontbeten worden. ‘’Want,’’ aldus Verkerk, ‘’voordat we gaan werken, moet er goed gegeten worden. Ik kom uit een boerendorp en kreeg vroeger altijd havermoutpap.’’ De kinderen bleken doorgaans, op één jongen na die ook vaak pap krijgt, te ontbijten met brood met kaas of jam. Anne Brommersma liep rond met yoghurt en melk, en Verkerk schoof gezellig aan. 
De meeste kinderen hadden thuis al ontbeten. ‘’Mijn moeder bakt vaak pannenkoeken,’’ vertelde een jongetje, ‘’maar hier zijn geen pannenkoeken!’’ Na afloop gaven alle kinderen burgemeester en wethouder netjes een hand, waarna ze weer terug naar hun school liepen.           

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie