Pauline tussen spullen die klaar staan om opgeslagen te worden.
Pauline tussen spullen die klaar staan om opgeslagen te worden.

Weeshuis van de Kunst moet noodgedwongen uit gebouw

4 november 2016 om 11:16 Algemeen

door Anneke Iseger

DE BILT – Pauline Wijnen moet voor haar Weeshuis van de Kunst op zoek naar een nieuw onderkomen. Volgende week woensdag moet zij het pand, de voormalige Tuinstraatschool, leeg opleveren.

Ruim een maand geleden was Pauline Wijnen in deze krant nog ‘Het Gezicht van de Week’. Zij vertelde toen dat zij aan de Jasmijnstraat in de vroegere Tuinstraatschool, later Theo Thijssenschool, een ruimte met podium had gevonden, waarvan zij voor haar Weeshuis van de Kunst een gezellige huiskamer heeft gemaakt. Bijna twee jaar lang werden hier onder meer theater- en muziekoptredens gegeven, workshops verzorgd en ‘Echt Gebeurd’ verhalen verteld. Dit alles met het doel om iedereen op een laagdrempelige en uitnodigende manier de kans te geven zijn creativiteit te ontplooien. Het Weeshuis van de Kunst bleek een enorm succes, met als een van de hoogtepunten een avondvullend gesprek met Claudia de Breij. Aan dit alles is voorlopig een einde gekomen: een paar weken geleden bleek de cv-ketel te lekken en na een inspectie kwam aan het licht, dat door vele vochtproblemen de houten vloer van de ruimte is aangetast. ‘’Het kost te veel geld om dit vochtprobleem op te lossen.  Dat kan ik zelf niet betalen. Bovendien wil ik niet veel geld investeren in een pand dat op de nominatie staat gesloopt te worden. Ik moet eruit en dat is logisch. Ik moet er niet aan denken dat er iets gebeurt als hier veel mensen zitten!’’ Vandaag, woensdag  9 november, moet Pauline haar Weeshuis leeg opleveren. ‘’Gelukkig kan ik veel van de inboedel naar Emmaus De Bilt terugbrengen; de overige spullen sla ik op. Het zal moeilijk worden om een permanente locatie te vinden waar ik mijn eigen sfeer kan creëren. Natuurlijk heb ik gesprekken met de gemeente gehad, die heel welwillend is en open staat voor een laagdrempelig en niet-commercieel initiatief als het Weeshuis. De gemeente heeft echter verschillende petten op: je hebt te maken met een grote organisatie. Het is nu tijd om een goede basis te creëren; we zijn dan ook bezig met het vormen van een stichting.’’ Omdat er meer verenigingen op het gebied van theater en muziek binnen de gemeente zijn die een permanente locatie zoeken, probeert Timon Blok van Theater in ‘t Groen die om de tafel te krijgen. Omdat dit nog toekomstmuziek is, zoekt Pauline nu met spoed een nieuwe locatie.
 
Programma’s afgezegd
Omdat Pauline binnen een paar weken het Weeshuis moest ontruimen, heeft zij alle geplande programmaonderdelen moeten afzeggen. ‘’Echt Gebeurd , het solo-optreden van Helmert Woudenberg, het duo ragtimegitaristen Kees van der Poel en Leo Wijnkamp, de theatervoorstelling Het Wespennest van Studio 5 en de tweede editie van Talk de Talk met muzikaal talent Sweet Charles Sherell. Dit alles wordt uitgesteld tot er een definitieve andere locatie is gevonden. Jammer, want ik had hiervoor al veel aanmeldingen binnengekregen.’’ Het plan om met een aantal verenigingen een goed pand te kopen, trekt haar wel aan. ‘’Er zijn hier veel leegstaande panden die, als ze niet gebruikt worden, snel achteruit gaan. Het zou voor alle verenigingen die een permanente locatie zoeken, mooi zijn een eigen ruimte te hebben waar hun spullen kunnen blijven staan en waar ze een eigen sfeer kunnen creëren. We zouden met alle disciplines zelfs eenmaal per jaar een festival kunnen organiseren!’’
 
Wie voor het Weeshuis van de Kunst een tip voor een andere locatie heeft, kan met Pauline Wijnen contact opnemen via telefoon 06-26160350 of e-mail info@hetweeshuisvandekunst.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie