Miriam Lensen (links) en Monique van Miltenburg. Foto: Anneke Iseger
Miriam Lensen (links) en Monique van Miltenburg. Foto: Anneke Iseger

HIP Foundation gunt ieder kind steuntje in de rug

1 november 2016 om 13:50 Algemeen

DE BILT – Miriam Lensen heeft tien jaar fulltime voor de klas gestaan. Als juf had zij één grote wens: alle kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om te leren lezen en schrijven. Gelijke kansen voor iedereen.

Met deze wens voor ogen richtte zij in 2006 in Bilthoven HIP op. HIP staat voor Huiswerkbegeleiding, Individuele ondersteuning en Projecten. Inmiddels zijn er twaalf vestigingen en hier komen in januari nog drie bij. ‘’Daar ben ik best trots op!’’ aldus Miriam. Samen met een groot aantal medewerkers zorgt ze ervoor, dat leerlingen met wat extra hulp wel slagen, overgaan of leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de middelbare school. ‘’Toch hoorde ik in mijn achterhoofd steeds een klein stemmetje: onze remedial teaching is niet voor alle kinderen weggelegd, puur en alleen omdat hun ouders die niet kunnen betalen. Door de invoering van passend onderwijs twee jaar geleden, moet bovendien 70% van de kinderen van het speciaal onderwijs naar het reguliere onderwijs. Met andere woorden: leerlingen die extra zorg nodig hebben, krijgen die steeds minder.’’ Miriam besloot hieraan wat te doen en richtte deze zomer de HIP Foundation op, met Monique van Miltenburg als directeur. ‘’Wij gunnen ieder kind een steuntje in de rug,’’ vervolgt Miriam. ‘’Met de HIP Foundation willen we kinderen die door omstandigheden even niet mee kunnen komen op school en van wie de ouders geen remedial teaching kunnen bekostigen, helpen met twaalf lessen remedial teaching.’’ Monique: ‘’Die omstandigheden kunnen van alles zijn, variërend van ziekte, scheiding, verhuizing tot overlijden van een ouder.’’ De basisschool meldt zo’n leerling aan bij de HIP Foundation, die kijkt naar de toetsingscriteria (de ouders moeten bijvoorbeeld een U-pas hebben) en vervolgens contact opneemt met  het Landelijk Bureau Remedial Teaching. Dit bureau gaat op zoek naar een remedial teacher in de omgeving. ‘’Wij betalen 600,- euro, waarvan het kind tien lessen kan krijgen. Het mooie is, dat de remedial teacher nog eens twee gratis lessen extra geeft, zodat het kind in totaal twaalf lessen ontvangt.’’ Voor de succesvolle pilot afgelopen voorjaar, heeft de HIP Foundation de 600,- euro per kind betaald. Met een avondvullend programma (inclusief cabaretvoorstelling)  op 5 november, gaat de officiële fondsenwerving van start.   

De cabaretvoorstelling van Coen Jutte op 5 november om 20.15 uur in de Centrumkerk (Julianalaan), kost 35,- euro. Kaarten zijn te bestellen via de website www.hipfoundation.nl.

‘Lachen doe je thuis maar’ is een door Coen Jutte geschreven hilarische cabaretvoorstelling, waarmee hij op 5 november in de Centrumkerk zal optreden. De helft van het entreegeld (35,- euro) gaat naar de HIP Foundation. Vervolgens is er van 22.00 tot 02.00 uur een ‘after fun-raising party’ bij PK, die op deze avond evenals Settlers en Ripassa een driegangen theatermenu voor 35,- euro heeft. Vijf euro is voor de Foundation. ‘’Dit is voor het eerst dat we naar buiten treden en we hopen op een opbrengst van 12.000 euro. Hiervan kunnen we twintig kinderen in onze gemeente helpen. We werken samen met Stichting Leergeld De Bilt, en Ike Bekking is onze eerste ambassadeur. Natuurlijk hopen we  dat veel bedrijven het eveneens een mooi initiatief vinden en ‘Vriend’ van de Foundation worden. Overigens zijn we, omdat dit de enige organisatie is die opkomt voor gelijke kansen voor alle leerlingen, uitgenodigd door de Tweede Kamer!’’  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie