Foto: Hans Lebbe
Foto: Hans Lebbe

Vrijwilligers Voedselbank De Bilt plukken appels

1 november 2016 om 13:46 Algemeen

Vorige week dinsdag gingen dertien vrijwilligers van Voedselbank De Bilt op pad om in Zeist appels te gaan plukken.

Fruitteler Westeneng uit Zeist had nog aardig wat appels hangen in zijn boomgaard. Het ging om de Idared, een prachtige rode handappel, die hij helaas door de Russische boycot moeilijk kan verkopen. “De supermarkten in Nederland willen vooral Jonagold en Elstar,” volgens fruitteler Izaak Westeneng. 

Een mooie reden om te kijken of hij hiermee de Voedselbanken in de buurt blij kon maken. “Voedselbank De Bilt wilde graag komen plukken,” vertelt hij. “Vandaag waren ze er met een team van dertien vrijwilligers die het tempo er aardig in hadden zitten. Voedselbank Utrecht en Zeist gingen hen reeds voor, maar er is genoeg.”

“De Idared gebruiken wij als teler om de Jonagold te bevruchten. Ze staan om de negen Jonagoldboompjes aangeplant. De Idared is laat rijp en heeft dit jaar optimaal geprofiteerd van het mooi najaarsweer. De smaak is dan ook erg goed!” vult hij aan.

Omdat Voedselbank De Bilt niet over voldoende koelcapaciteit beschikt, slaat Westeneng de geplukte appels bij hem op en de chauffeur van de Voedselbank komt elke week een portie ophalen. Het was naast een nuttige, ook een gezellige bezigheid om zo lekker buiten met een frisse neus en met elkaar appels te plukken. Het tempo zat er goed in. Izaak Westeneng kon de plukkers maar nauwelijks bijhouden met de aanvoer van lege kistjes. Uiteindelijk werd er wel zestig kisten appels geplukt!
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie