Martin van Veelen
Martin van Veelen (Foto: Martin van Veelen)

Nog meer bewegen

Column Martin van Veelen

De Bilt - Nog meer bewegen... Heeft u enig idee hoeveel kinderen van 7 t/m 12 jaar in onze gemeente wonen? Ruim 3.000. Wist u dat ongeveer 85% van hen op een sportvereniging zit? Aangezien het algemeen bekend is dat goed en voldoende bewegen heel belangrijk is voor kinderen, en overigens ook voor volwassenen, lijkt het erop dat we het in onze gemeente goed voor elkaar hebben. Kortom, niks meer aan doen.

Hallo, hoor je wat je zegt, denk je dat je er bent als 85% van de kinderen op een sportvereniging zit? Hoe zit het dan met die andere 15%? Nou die krijgen toch twee keer in de week op school gym van een echte vakleerkracht. Oké, we zijn zeker op de goede weg, maar nu de nuancering.

Als een kind lid is van een sportvereniging dan wil het niet zeggen dat dit kind veel beweegt. De meeste kinderen gaan hooguit een keer per week naar een soort training en hebben vaak in het weekend een wedstrijdje; mijn inschatting is dat dit gemiddeld slechts in 30 weken per jaar zo is.

De meeste kinderen gaan hooguit een keer per week naar een soort training

Al eerder schreef ik over buitenspelen, hoeft niet perse voetbal te zijn! Ik benoemde ook de grasveldjes waar zelfs gras groeit in de doelgebieden. Mijn conclusie was toen dat van die ruim 3.000 kinderen niet heel veel bijna dagelijks lekker buitenspelen. Het afgelopen jaar heb ik over dit onderwerp veel gesproken met ouders en kinderen en het is ook heel begrijpelijk dat de concurrentie met de spelcomputer moordend is, maar laten we met elkaar zoeken naar een betere balans.

En dan zijn daar de buurtsportcoaches

Op steeds meer veldjes en pleintjes stimuleren onze buurtsportcoaches de kinderen om te komen sporten, zoals de laatste tijd op het plein van de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk, op het plein van Wereldwijs in Bilthoven en op het Cruyffcourt in De Bilt.

Volgend schooljaar gaan zij dit intensiveren en zij rekenen erop dat de ouders hun kinderen 'dwingen' om hieraan deel te nemen. Ook op de dagen dat de buurtsportcoaches er niet zijn, kan daar natuurlijk volop gesport en gespeeld worden. En niet alleen daar! Kom alsjeblieft niet met smoezen dat het in onze gemeente niet goed geregeld is en natuurlijk hoeven de ouders hun kinderen niet te dwingen, maar stimuleren, dat kan in ieder geval!

Waar is de tijd dat kinderen na schooltijd eerst even thuis moesten komen voor een kopje thee en een biscuitje en daarna gelijk naar buiten renden om te gaan spelen en altijd net iets te laat thuis kwamen om te eten?

Meer berichten