vlnr: Edwin Plug, Frans de Wit, Rob de Richemont en Natasha de Wit
vlnr: Edwin Plug, Frans de Wit, Rob de Richemont en Natasha de Wit (Foto: Els van Stratum)

De 6 van Loosdrecht

Door Els van Stratum

Maartensdijkers Edwin Plug, Frans de Wit en zijn dochter Natasha en de uit Alphen a/d Rijn afkomstige Rob de Richemont brengen aanstaande zaterdag de zeilwedstrijd 'De 6 uur van Loosdrecht' weer terug op het water van even weggeweest. Vanaf watersportvereniging Het Witte Huis in Loosdrecht start om 18.30 uur de race waaraan zeilboten van alle formaten kunnen deelnemen en binnen de aangegeven lijnen hun eigen parkours mogen bepalen. 

Een zeilwedstrijd tegen de klok en tegen jezelf

Al vele jaren is de "6 uur van Loosdrecht" een begrip binnen de watersportwereld van de Loosdrechtse Plassen. Sinds dit jaar wordt deze bijzondere zeilwedstrijd georganiseerd door drie Maartensdijkers. Frans en Natasha de Wit hebben samen met Edwin Plug de wedstrijd al heel wat keren met een groot plezier gevaren. Nadat de organiserende watersportvereniging aangegeven had de wedstrijd niet meer te kunnen organiseren, groeide al snel het idee om het hele concept van de wedstrijd en de organisatie over te nemen. Aanstaande zaterdag 22 juni is het dan zover, de eerste '6 uur van Loosdrecht' georganiseerd door het Maartensdijkse drietal gaat dan om 18.30 uur bij watersportvereniging Het Witte Huis in Loosdrecht van start.

Frans: "De 6 uur is niet zomaar een zeilwedstrijd. Waar het bij andere wedstrijden gaat om welke schipper er als eerste over de finish komt na het afleggen van een vooraf bepaald parkours, moet een schipper bij deze wedstrijd in de 6 uur dat de wedstrijd duurt zijn eigen parkours bepalen. Hij/zij doet dit aan de hand van een groot aantal rakken (banen) welke tussen de vaste boeien van Loosdrecht gevaren kunnen worden. Degene die in de 6 uur de grootste afstand heeft afgelegd wint de wedstrijd." Edwin: "Het bijzondere van deze wedstrijd is dat ieder schip, groot of klein, snel of langzaam, hetzelfde is. Daar zijn weer speciale berekeningen voor en houdt in dat de 'snelste' niet meteen de winnaar hoeft te zijn. Tussen de vastgelegde boeien vaart ieder zijn eigen parkours en wordt het een wedstrijd tegen jezelf en tegen de klok. En natuurlijk de gezelligheid onderweg. Je komt elkaar op het water regelmatig tegen, dan kan het wel eens gebeuren dat je een flessenopener overgooit omdat de ander zonder zit". Het drietal wordt bijgestaan door Rob de Richemont. Ze hebben 'de 6 van Loosdrecht' nog nooit gewonnen, wellicht het komend weekend wel. De race start aan het begin van de avond, want bij mooi weer hoort er een prachtige zonsondergang bij als extraatje. Meer info of inschrijven: www.wsv-hetwittehuis.nl/inschrijven/6-uur-van-loosdrecht.

Meer berichten