Persbericht Gemeentelijke onderscheiding uitgereikt in India

P E R S B E R I C H T

Uitreiking gemeentelijke onderscheidingen in India

Medaille van Verdienste in Zilver uitgereikt aan eigenaren van Serum Institute of India

Burgemeester Sjoerd Potters heeft tijdens de handelsmissie naar India van 10-14 juni twee gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt aan de eigenaren van het Serum Institute of India (SII).

Het Serum Institute of India is eigenaar van Bilthoven Biologicals en is tevens eigenaar van het USP Bilthoven. De uitreiking vond plaats in een bezoek aan het life science cluster in Pune, waar het SII is gevestigd.

Motivatie

De heer dr. Cyrus S. Poonawalla is oprichter en eigenaar van het Serum Institute of India. Hij ontving de Medaille van Verdienste in Zilver uit handen van de burgemeester. Dit is de hoogste gemeentelijke onderscheiding die de gemeente De Bilt kent. Burgemeester Sjoerd Potters sprak zijn waardering uit over de manier waarop de heer dr. Cyrus S. Poonawalla met zijn bedrijf vaccinaties tegen ziektes als polio toegankelijk heeft gemaakt voor miljoenen kinderen in de wereld.

De heer dr. Cyrus S. Poonawalla is zijn carrière in de vaccinindustrie begonnen als stagiair in Bilthoven bij het RIVM en heeft in 1966 het Serum Institute of India opgericht. Zijn doel was om levensreddende vaccins toegankelijk te maken voor alle - en met name armere - mensen en kinderen ter wereld. SII deed dit door meer en goedkoper te produceren en verkopen dan gangbaar was.

Inmiddels wordt wereldwijd zo'n 65% van de kinderen gevaccineerd met één of meerdere door SII geproduceerde vaccins. In deze aanpak past ook de aankoop van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in 2012, dat tot dan toe een staatsbedrijf was. Het NVI wordt nu voortgezet onder de naam Bilthoven Biologicals en is sindsdien uitgegroeid tot een bedrijf van bijna 400 medewerkers. Dankzij het NVI en nu Bilthoven Biologicals is de naam Bilthoven wereldwijd bekend als het gaat om kennis en expertise op het gebied van vaccins.

De heer Adar Poonawalla is de zoon van dr. Cyrus S. Poonawalla en de huidige directeur van het Serum Institute of India. Ook hij ontving de Medaille van Verdienste in Zilver van burgemeester Potters.

De heer Adar Poonawalla kent het USP Bilthoven letterlijk van kinds af aan uit de perioden dat de familie in Bilthoven verbleef als zijn vader hier was voor stage en kennisuitwisseling.

Na aankoop van het bedrijf NVI en de voortzetting als Bilthoven Biologicals rees de vraag over de toekomst van het terrein, de grond en gebouwen. Na een verkenning naar de mogelijkheden en kansen om het terrein als onderdeel van het USP te ontwikkelen is Adar Poonawalla bereid geweest die weg in te slaan en in 2017 te tekenen voor de definitieve samenwerkingsovereenkomst en de naamsverandering in USP Bilthoven. Hiermee heeft SII niet alleen met Bilthoven Biologicals, maar ook als eigenaar van het USP Bilthoven een belangrijke stap gezet voor de toekomst van het life science cluster Utrecht en de kenniseconomie.

Medaille van Verdienste in Zilver

De heer dr. Cyrus S. Poonawalla, oprichter en eigenaar van het Serum Institute of India.

De heer Adar Poonawalla, directeur van het Serum Institute of India.

Meer berichten