Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft Henny A.J. Kreeft

Een minderheidscoalitie in de gemeenteraad

15 september 2021 om 11:51 Lokaal Deel je nieuws

Het komt niet zo vaak voor, maar de gemeente De Bilt heeft toch een minderheidscoalitie in de raad. Dit is gebeurd nadat VVD-wethouder Landwehr was teruggetreden. Bij de avond van het ‘afscheid’ was de wethouder niet aanwezig. Aangezien de wethouder er zelf niet was, en de raad nauwelijks van iets wist, kreeg de VVD-fractievoorzitter nogal wat kritiek over zich heen. 


De uitleg over het stoppen van de wethouder was simpel volgens de fractievoorzitter. De wethouder had voor vier jaar getekend en zou daarna weggaan. En de wethouder had binnen de VVD ook aangegeven dat de fractie naar een opvolger moest zoeken. Echter die was er niet. Misschien was de berichtgeving niet zo handig geweest, dat de wethouder conform afspraken was opgestapt. 

Nu zegt men dat de gemeente tot aan de verkiezingen van 2022 het met een minderheidscoalitie moet doen. De gemeenteraad heeft aan het college van GroenLinks, D66 en CDA verzocht dat men het werk moet voorzetten. Mooi en nobel streven, maar gaat het werk dan ook echt door of gaat alles wat langer duren? 
Het zal nu de komende maanden toch een tijd worden van dat per raadsvoorstel een meerderheid gezocht moet gaan worden. En dat dus van voorstel tot voorstel.  

Afgelopen donderdag 2 september heeft het college met de gemeenteraad hierover duidelijke afspraken gemaakt. Donderdag was weer de start van het nieuwe vergaderseizoen voor de politiek.
Volgens burgemeester Sjoerd Potters zijn het geen grote veranderingen. Het belangrijkste is dat er meer tijd wordt genomen voor de beeldvorming. Op zich is dat een opvallende uitspraak, zeker van een burgemeester. Wil dat zeggen dat er bij een meerderheid in de raad of college, minder tijd voor de beeldvorming wordt genomen? Daarnaast wordt ook aangegeven hoe en waarom een raadsvoorstel tot stand is gekomen. 

De burgemeester geeft aan dat fracties nu kunnen sturen op de inhoud en meer invloed te hebben op het uiteindelijke besluit. 
Eigenlijk is dit een flinke stap en moeten de partijen blij zijn met deze opmerkingen van de burgemeester. Het zou nog mooier zijn als de inwoners van de gemeente dan ook meteen meer inspraak zouden kunnen krijgen. Tenslotte wordt er meer tijd genomen voor de beeldvorming en een rondje inwoners-inspraak zou hier goed in kunnen passen.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie