De acteurs klaar voor actie
De acteurs klaar voor actie Jan Erik Kant

Theater in ’t Groen bereidt zich voor op In de hoofdrol met Micha de Winter

28 september 2021 om 13:50 Lokaal Deel je nieuws

Binnenkort speelt Theater in het Groen In de hoofdrol, met als verteller Micha de Winter. Met een rijk en bijzonder leven om over te vertellen, zal er genoeg materiaal zijn voor de spelers van In de hoofdrol. Maar hoe bereid je je eigenlijk voor op een improvisatievoorstelling? We kijken een avond mee met de repetities. 

Deze vorm van theater staat bekend als terugspeeltheater; op basis van de verhalen van de verteller, wordt iets uitgebeeld. Meestal is Nelly van der Geest de vaste regisseur maar voor deze keer hebben ze een gastdocent Marius Gossschalk uitgenodigd: Ze leggen hem hun vragen voor: Hoe ga je de diepte in zonder verkeerd te interpreteren? Hoe maak je een scene speels als het verhaal zwaar is? 

De spelers worden op de speelvloer gevraagd, en wat volgt is een aantal oefeningen onder muzikale begeleiding van een toetsenist. Het gaat erom dat de spelers elkaar goed aan voelen, en aanvullen. Ze bewegen als dansers door de ruimte, elkaar leidend en volgend, totdat ze helemaal op elkaar zijn ingespeeld zonder ook maar een woord te hoeven zeggen.

Nu volgt er een verhaal, dat geïnterpreteerd wordt. De docent geeft als tip: ga op zoek naar de kern, de essentie en de boodschap van het verhaal. De spelers stellen zich op in verschillende houdingen, spelen delen na, geven commentaar, proberen uit. Wat vooral opvalt is de onderlinge verbondenheid, en het speelplezier.

Als afsluiting bespreken spelers en Marius de avond onderling na. Hoe bereid je je voor? Vooral goed luisteren, goed kijken, de verbinding met elkaar opzoeken en ervan genieten. 

Het belooft een mooie voorstelling te worden.

Ida Boogaard

Terugspeeltheater tijdens de voorstelling met Hella van Schaik
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie