Damiët van Stek, opvoedcoach en gastspreker in de Week van de Opvoeding.
Damiët van Stek, opvoedcoach en gastspreker in de Week van de Opvoeding. Julie Houben

Lezing ‘Opvoeden vanuit verbinding’

28 september 2021 om 19:50 Activiteiten

‘Achter elk gedrag zit een oorzaak’

Opvoeden zonder dreigementen en straffen. We willen het allemaal, maar hoe doe je dat? Op donderdag 7 oktober vertelt Damiët van Stek in Bibliotheek Bilthoven hoe je kunt opvoeden vanuit verbinding.

Door Julie Houben

BILTHOVEN - In deze Week van de Opvoeding organiseren Bibliotheek Idea Bilthoven en Ouders Lokaal samen een inspirerende avond over opvoeden. Damiët van Stek (40) begeleidt met haar praktijk Ferme Vrede in Utrecht ouders van jonge kinderen (2-12 jaar) die ondanks alle goede intenties toch regelmatig ontploffen als hun kinderen weer eens weigeren te eten, steeds uit bed komen of alsmaar de strijd aangaan over tablettijd. 

“Sleutelwoord is verbinding maken”, vertelt Damiët. “Achter opstandig, druk of ander lastig gedrag gaat altijd een oorzaak schuil. Het ‘vervelende’ gedrag is daar een signaal van. Kinderen zijn mensen in ontwikkeling. Ze kunnen die oorzaak zelf nog niet goed zien of benoemen. Jij kunt dat wel, door je open te stellen voor wat je kind eigenlijk van je vraagt op dat moment. Met straffen en belonen corrigeer je het gedrag, maar is er geen aandacht voor de oorzaak. Terwijl je kind jou op dat moment een steunende rol nodig heeft, niet een corrigerende.”

Damiët onderscheidt drie oorzaken van vervelend gedrag, gebaseerd op de opvoedfilosofie van ‘Aware Parenting’. Als eerste de onvervulde behoefte. “Dit zijn basale dingen als honger, kou, gemis aan nabijheid of juist gemis aan autonomie. Als je kind slecht eet, speelt vaak dat laatste. Geef je het op andere vlakken meer vrijheid en straf je het niet meer vanwege dat gedoe met eten, dan merk je vaak dat de eetstrijd vanzelf stopt.” Gebrek aan kennis is de tweede. “Soms begrijpt je kind niet wat de bedoeling is. Dit kan spanning of onzekerheid met zich meebrengen. Hierdoor lijkt het alsof je kind niet wil meewerken, maar er speelt dus iets anders. Een voorbeeld is van mijn oudste. Hij had helemaal geen zin in de vakantie en was alles behalve het zonnetje in huis. Ik begreep er niks van, tot ik ontdekte dat hij dacht dat op de camping alleen Frans gesproken werd, wat niet zo was. Zelf kon hij deze oorzaak van zijn tegenzin kennelijk niet herkennen of benoemen.”

Derde is de behoefte tot ontladen. “Driftbuien, huilbuien, druk gedrag: bij kinderen is dit vaak een manier om stress of overprikkeling eruit te kieperen. Niet leuk, maar straf het niet af. Peil wat erachter zit en als dat niet gaat, geef je kind de ruimte om zich te ontladen en luister ernaar zoals je naar een vriend of vriendin luistert, wanneer die zijn verhaal vertelt. Met aandacht en compassie.”

De lezing ‘Liefdevol omgaan met boosheid en verdriet’ op donderdag 7 oktober om 20.00 uur is gratis. Aanmelden kan via de website van Idea Bibliotheek Bilthoven.


Op woensdag 6 oktober is ook bij Mama Lokaal het thema ‘Positief opvoeden’. Om 10.00 uur, in Idea Bibliotheek Bilthoven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie