Leny en Els te midden van vrolijke zonnebloemen
Leny en Els te midden van vrolijke zonnebloemen Pauline Pothoven

Van doorn in het oog tot bloemenzee

30 september 2021 om 07:59 Natuur en milieu

Tuinen aan de Biltse Akker getransformeerd door bewoonster 

DE BILT Al sinds de dag dat Leny Hoogteijling haar woning aan de Akker betrok, was het haar een doorn in het oog; de prikkelstruiken bedekt met dorre eikenbladeren die vele tuinen in haar nieuwe straat ontsierden. Behept met een flinke portie daadkracht en groene vingers trok ze ten strijde. 

Door Pauline Pothoven

“Het grote probleem met dergelijke stukjes grond is dat ze van niemand zijn. En wat van niemand is, daar voelt niemand zich verantwoordelijk voor.” Leny doelt hiermee op de stukjes openbare grond direct voor haar woning aan de Akker, een wijk in noordoost De Bilt. Beplant met weinig anders dan robuuste, stekelige struiken, soort onbekend. Een afschuwelijke lelijkheid, aldus Leny. Een eigenaar hebben de tuintjes echter wel;  namelijk de gemeente. 

“Communiceren met de gemeente is erg lastig. Er is best veel belangstelling voor groenadoptie in de buurt. Maar de aanhouder wint en op een goede dag hebben ze met graafmachines de prikplanten weggehaald. Vervolgens hebben ze er verse aarde op gestort en kon ik lekker aan de slag”. Met groot enthousiasme stortte Leny zich op haar zelf bedeelde taak de tuintjes en daarmee de buurt op te fleuren. Ze harkte, zaaide en plantte dat het een lieve lust was. En haar inspanningen bleven niet onopgemerkt. Vele passanten en zeker ook buurtbewoners tonen hun waardering voor Leny’s harde werken. De complimentjes zijn niet van de lucht en een wel heel enthousiaste voorbijgangster schonk haar zelfs een klein geldbedrag.

Ook overbuurvrouw Els van Amerongen zag de straat zienderogen opfleuren. “Het effect van een steeds kleurrijker straat is niet alleen een lust voor het oog, maar maakt ook dat buurtbewoners meer en makkelijker contact maken. Je hebt direct een onderwerp om over te praten.” Als bestuurslid van een moestuinvereniging heeft Els het nodige verstand van, en vooral liefde voor groen. Zo voorziet ze de tuinen inmiddels met regelmaat van verse stekjes uit haar eigen moestuin. Niet alleen Els voelde zich geïnspireerd en geactiveerd om een duit in het zakje te doen. Een andere buurtbewoonster verstopte vrolijke haakwerkjes en engeltjes tussen het groen en mettertijd worden er steeds meer tuintjes in de straat onder handen genomen. 

Wie denkt dat Leny haar doel bereikt heeft en op haar lauweren zal gaan rusten, heeft het mis. Haar nieuwste project betreft de zogenoemde ‘boomspiegels’. Oftewel, het stukje grond rondom een (grote) boom op bijvoorbeeld een stoep. Ook deze tovert ze om tot minituintjes met kleine border en al. De transformatie van de Akker is nog niet ten einde. 

Voelt u zich geïnspireerd uw buurt ook wat groener te maken? Kijk dan eens www.debilt.nl en zoek op ‘groen adopteren’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie