Feline Lauret is afgelopen donderdag officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester.
Feline Lauret is afgelopen donderdag officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Jeannette Disseldorp

Feline is kinderburgemeester

5 oktober 2021 om 19:40 Politiek

‘Ik wil echt het verschil maken’

DE BILT Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 september is kinderburgemeester Feline Lauret uit De Bilt geïnstalleerd. Een jaar lang zal de dertienjarige burgemeester Sjoerd Potters vergezellen bij officiële gelegenheden. Ook is het plan dat ze zich, onder meer door bezoeken aan basisscholen te brengen, gaat inzetten voor het vergroten van het bewustzijn bij kinderen op het gebied van duurzaamheid. “Als iedereen iets kleins in zijn gedrag verandert, kunnen we veel meer bereiken dan wanneer slechts enkelen grote veranderingen teweegbrengen.”

Door Carin Röst

CHALLENGES OP BASISSCHOLEN Het zelfgekozen thema duurzaamheid, waar Feline zich voor zal inzetten als kinderburgemeester, is haar met de paplepel ingegoten. Dit vertelt ze vlak na de installatie, trots de keten dragend die burgemeester Potters zojuist om haar nek heeft gehangen. “Als gezin zijn we al lang bezig met zero waste. We nemen bijvoorbeeld zo veel mogelijk zelf tasjes of glazen flessen mee naar de winkel om de hoeveelheid afval te verminderen. Ik heb er ook een groot werkstuk over geschreven en ik eet al heel lang vegetarisch.” Op basisscholen in de gemeente De Bilt wil ze het komende schooljaar over dit onderwerp vertellen en er challenges over houden, vervolgt ze. “Ik wil het met kinderen bijvoorbeeld hebben over het belang van afval scheiden. En over dat vegetarisch eten beter is voor het milieu.”

TWEEDE KINDERBURGEMEESTER Feline is na Carmen Braak de tweede kinderburgemeester van De Bilt. Ze is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen uit alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal ze met de burgemeester meegaan naar officiële gelegenheden als bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, Koningsdag en de herdenking op 4 mei. Ze is gekozen uit vier meisjes en een jongen, tussen de 10 en 14 jaar, die interesse toonden voor de functie van kinderburgemeester. Een commissie met daarin een medewerker kabinetszaken, twee raadsleden, een buurtsportcoach van MENS De Bilt en een gemeentelijk communicatieadviseur, selecteerde drie kinderen die met hun ouders naar Jagtlust kwamen voor een sollicitatiegesprek. Feline overtuigde door haar presentatie en een goed uitgedacht plan over hoe ze duurzaamheid onder de aandacht wil brengen.

HET VERSCHIL MAKEN Ze zal het druk krijgen met de festiviteiten en acties. En daarnaast haar werk voor school; ze zit in de tweede klas van de Stichtse Vrije School, en haar hobby’s paardrijden, voetbal en lezen. De eerste activiteit als kinderburgemeester wordt het openen van de Kinderboekenweek. “Dat lijkt me heel leuk, maar het gaat mij niet eens om de festiviteiten. Het meest boeiende vind ik het om kinderen bewust te maken door bijvoorbeeld langs de scholen gaan. Als kinderburgemeester hoop ik echt het verschil te maken.” Wil ze later ook een bestuurlijke functie of de politiek in? “Ik zie wel hoe het loopt. Ik ben in elk geval niet van plan om werk te doen wat ik niet leuk vind.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie