Theater in het Groen Micha Winter Groenekan.
Theater in het Groen Micha Winter Groenekan. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Micha de Winter: een veelzijdig mens

11 oktober 2021 om 09:23 Podiumkunsten

Het theatergesprek met Micha de Winter tijdens ‘In de Hoofdrol’ was een dramatische voltreffer. Het vond op 3 oktober plaats bij Theater in ’t Groen. Micha de Winter, onlangs vertrokken uit Groenekan naar het Gelderse Rijswijk, is emeritus hoogleraar pedagogiek en een veelzijdig man. Ook in Groenekan was hij op zijn best als vrijwillige brandweerman die als nieuweling het jaarlijkse uitje moest organiseren. Door de open aanpak van bedenker en presentator Nelly van der Geest, zelf theatermaker, kwamen verschillende episodes uit zijn leven treffend aan bod. Zijn vertelling werd afgewisseld met korte toneelimprovisaties door vier acteurs, ondersteund door pianist Peter Hubert.

Door Giep Hagoort

De wetenschapper De Winter is geen studeerkamergeleerde, zo bleek. Hij trekt er het liefst op uit om kinderen – dichtbij en veraf – die echt in de knel zitten, te ondersteunen. Bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp in Dafur met duizenden getraumatiseerde kinderen.

De emoties werden tijdens het gesprek ook voor het aanwezige publiek bijzonder voelbaar toen hij vertelde over de familiekoffer met herinneringen van zijn joodse ouders over de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks komt de familie De Winter bijeen om de herinneringen levend te houden. Ronduit indrukwekkend om te zien hoe de vier acteurs dit gegeven dramatisch uitdiepten aan de hand van een brief uit de koffer. 

Er volgde een zeer spontaan slotapplaus voor deze intense theaterervaring waarin ook nog De Winters’ klarinetspel van jiddische melodieën te aanschouwen was. In de Hoofdrol keert regelmatig terug met iedere keer een nieuwe gast. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie