Irene en Gert-Jan Westeneng voor hun land waarop mogelijke de zonneweide wordt gerealiseerd.
Irene en Gert-Jan Westeneng voor hun land waarop mogelijke de zonneweide wordt gerealiseerd. Foto: Lydia Flinterman

Van boerenbedrijf naar zonneweide

13 oktober 2021 om 09:19 Natuur en milieu

GROENEKAN Gert-Jan en Irene Westeneng hebben een mogelijke nieuwe bestemming gevonden voor hun boerengrond. Zij stoppen op termijn met hun melkveebedrijf in Groenekan en werken nu samen met Utrechtse projectontwikkelaar BHM Solar en lokale energiecoöperatie BENG! om een zonneweide op het huidige grasland van hun koeien te realiseren.

Door Lydia Flinterman

“Het is de berm van de berm van de A27” – zo omschrijft Irene Westeneng het grasland waar nu hun koeien nog grazen. “We vinden het natuurlijk heel ingrijpend om ons boerenbedrijf op te geven,” vertelt ze. “Maar met deze plek gaat ook geen belangrijk stuk natuurlandschap verloren.” Ik ontmoet Irene en Gert-Jan op een regenachtige vrijdagmiddag op hun erf: ze willen graag vertellen waarom ze hebben gekozen voor een samenwerking met projectontwikkelaar BHM Solar en energiecoöperatie BENG!. “We hebben vertrouwen in de werkwijze van deze ontwikkelaar. We hebben altijd midden in de dorpsgemeenschap gestaan en ook voor hen is een participatieproces met omwonenden heel belangrijk. Dat vinden wij een voorwaarde voor een goede samenwerking.”

FAMILIEGESCHIEDENIS De familie van Gert-Jan Westeneng runt op deze plek al bijna 200 jaar een boerenbedrijf. “Er hebben ook zijtakken van de familie gezeten, maar mijn opa heeft het hier in 1923 overgenomen. Mijn vader heeft het bedrijf voortgezet en daarna heb ik het overgenomen.” Gert-Jan heeft veel in de omgeving zien veranderen. Als klein kind had hij vanaf het land nog uitzicht op de spoorlijn. “Ik weet nog dat de A27 werd aangelegd. Reuze spannend was dat als klein jochie.” Rondom de boerderij is ook het dorp Groenekan verder uitgebreid. Een goed voorbeeld van de spanningen die de verdeling van de openbare ruimte in een krap land als Nederland met zich meebrengt. Want wat is de juiste balans tussen bewoning, agrarisch gebruik, natuur en infrastructuur? Irene en Gert-Jan hebben de oplossing van dat spanningsprobleem zich wel persoonlijk aangetrokken, beamen ze. “We willen graag dat ons bedrijf een positieve plek inneemt in het dorp en we zijn altijd transparant geweest over onze werkwijze.” Maar de laatste jaren worden de kaders waarin hun boerenbedrijf kan worden uitgeoefend te beknellend gemaakt. “We zijn ons werkplezier daardoor een beetje verloren.”

TOEKOMST Nu ze rond de zestig zijn was het daarom een goed ogenblik de werkzaamheden af te bouwen. “We hebben nog gekeken naar de mogelijkheid het land aan verderop gelegen boerenbedrijven over te doen. Maar dat is geen reële mogelijkheid, want het land is alleen via de oprit van onze eigen boerderij bereikbaar.” Als er daadwerkelijk een zonneweide komt, dan zal het verkeer over die oprit overigens ook afnemen. “Een zonneweide moet wel onderhouden worden, maar dat is slechts een paar keer per jaar. Toch heel wat anders dan drie keer in de week het melktransport.”

En de koeien op het land, verdwijnen die ook? “Wat dieren zullen we altijd blijven houden, je blijft toch met hart en ziel boer. En we hopen dat de buurt zo toch een band blijft houden met onze boerderij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie