Els en Geetje met een kistje vers geplukte redlane appeltjes.
Els en Geetje met een kistje vers geplukte redlane appeltjes. Pauline Pothoven

Dwalen langs het fruit

19 oktober 2021 om 12:07 Activiteiten

BILTHOVEN Kinderboerderij ‘de Schaapskooi’ heeft het ‘Plukdoolhof’ geopend. Een superleuke activiteit om al struinend langs diverse fruitbomen te gaan. Maar pas op want verdwalen ligt wel op de loer.

Door Pauline Pothof

Waar het stuk grond achteraan de Schaapskooi voorheen niet veel meer was dan een stukje weiland, bloeit en groeit er nu een grote verscheidenheid aan bomen- en plantenrijkdom. En niet zomaar lukraak neergezet maar beplant in de vorm van een heus doolhof. De ‘muren’ van het labyrint worden gevormd door appelbomen van het ras ‘redlane’. Deze soort is uitermate geschikt doordat ze niet zozeer in de breedte maar in de hoogte groeit. En in deze herfstige periode ook nog eens rijkelijk behangen met kleine sappige appeltjes (die zowel rood van buiten én binnen zijn). Los van de visuele aantrekkelijkheid is het doolhof vooral bedoeld om op een speelse manier meer over de natuur te weten te komen. 

Via het ‘plukdoolhofspel’ leren de bezoekers al doende over vruchten, bloemen en bladeren. Wist u bijvoorbeeld dat de hartvormige, net uitgelopen blaadjes van de lindeboom uitstekend te eten zijn en dat je er de lekkerste salades mee kunt bereiden? Of kent u de kiwi bes al? Familie van de gewone kiwi met het verschil dat ze zo groot zijn als een druif. Hoe meer je weet en de spelvragen goed beantwoord, hoe meer aanwijzingen je krijgt en zo dieper in het doolhof beland. Om uiteindelijk in het hart van de dwaaltuin de ouderwetse appelboom de Notaris aan te treffen. 

Ondersteuner Geetje vertelt: “Deze boom hebben we gekregen van een bewoonster uit Bilthoven. We hebben de boom helemaal zelf uitgegraven en gelukkig is hij aangeslagen. Tot nu toe hebben helaas vooral de vogels van deze appels kunnen genieten. Ook zouden we graag nog een aantal bankjes rondom de boom plaatsen maar we zijn afhankelijk van giften.”

Bang om op de terugweg te verdwalen hoeven we gelukkig niet te zijn. Medewerkster Els Andriessen weet de weg. Met een grote glimlach begeleid ze ons terug en vertelt over haar werkzaamheden op de Schaapskooi. “Ik werk hier al vier jaar. Ik heb veel verschillende taken zoals de pony’s verzorgen, bij de geiten en schapen vegen en de was doen. Van de appels hebben we ook al veel appelmoes gemaakt”.

Eenmaal terug op het centrale pleintje hoor ik van medewerker Ronald, die gespecialiseerd is in het weer voorspellen, nog even de verwachting van de dag; het wordt een mooie, zachte herfstdag. Met een tasje glimmende rode appeltje in de hand, kan dat ook niet anders.

Wilt u in de herfstvakantie ook verdwalen en vinden; kijk op www.kinderboerderijschaapskooi.nl voor de actuele openingstijden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie