Ineke Stienstra van De Bilt voor Iedereen: 'Ook zo'n plek die beter kan qua inclusie. De stoep houdt gewoon op hier.'
Ineke Stienstra van De Bilt voor Iedereen: 'Ook zo'n plek die beter kan qua inclusie. De stoep houdt gewoon op hier.' Julie Houben

Het mag nog wel wat inclusiever

20 oktober 2021 om 09:30 Politiek

‘We blijven er als Werkgroep bovenop zitten’

Bilthoven De Bilt wil en moet een inclusieve gemeente worden. Dat lukt heel aardig, maar er blijft werk aan de winkel, aldus Ineke Stienstra van de Werkgroep Inclusie De Bilt voor iedereen. 

Door Julie Houben

Tot haar pensioen was Ineke Stienstra huisarts in Bilthoven. Maar van rustig aan doen daarna is geen sprake. “Ik ben een echt mensenmens en zet me graag in voor inwoners van onze gemeente die nét dat extra steuntje nodig hebben. Onder andere als lid van De Bilt voor Iedereen.” 

Gevraagd en ongevraagd Ineke vertelt: “Vanuit mijn werk als huisarts wist ik al dat mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking vaak moeten vechten om volwaardig mee te kunnen doen in onze maatschappij. Toen Nederland in 2016 het VN-Verdrag voor mensen met een beperking uit 2006 eindelijk ratificeerde, moesten alle gemeenten aan de bak om hun gemeente inclusief te maken. De Bilt formuleerde haar Inclusie Agenda die vanaf 2019 in werking trad. Dat vond ik een mooi moment om in de Werkgroep te stappen. Een groep actieve inwoners, die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeente op het gebied van inclusie. En ja, we zijn nog wel nodig voorlopig.”

Blinde vlekken Hoewel de gemeente zeker mooie stappen zet, zijn er nog de nodige blinde vlekken en losse eindjes, aldus Ineke: “Neem de gemeentewebsite. Die is qua taalgebruik en lettergrootte al behoorlijk toegankelijk. Maar klik je op een doorlink naar informatie die vaak ook bedoeld is voor slechtziende mensen met een hulpvraag, dan zie je dat daar bijvoorbeeld de voorleesfunctie ontbreekt. Daar blijven we als Werkgroep dus bovenop zitten.” 

Houd de lijn vrij Inclusiviteit staat bij veel -vaak nieuw benoemde- gemeenteambtenaren en -raadsleden nog onvoldoende op het netvlies. Terwijl het gewoon de norm moet zijn bij elk ontwerp waar de gemeente bij betrokken is, of dit nu haar eigen website is, een nieuwe speeltuin of welke andere openbare plek ook. Ineke: “Op dit moment voeren we een ludieke actie met zadelhoesjes in de omgeving van de Kwinkelier en de Hessenweg. ‘Houd de lijn vrij!’ staat er op. Het gaat om geleidelijnen op de stoepen voor blinden en slechtzienden. Daar staan te vaak fietsen op. Dit is niet goed, maar als gemeente had je dit kunnen vermijden door de lijnen slimmer te plaatsen. Ze liggen vaak te dicht bij gebouwen of beugels waar fietsen tegenaan moeten staan. Het is zo zonde, want als een wakkere ambtenaar tegen de aannemer had gezegd: ‘Denk om voldoende ruimte rond die geleidelijnen’ was er nu geen probleem. Aanpassen kost veel geld. Meteen goed doen had in dit geval niets extra’s gekost. Helaas is het in deze winkelgebieden te laat, die lijnen gaan ze niet meer overal verleggen. Dus hier moeten we nu onze inwoners alert maken op het belang van deze lijnen voor hun slechtziende mede-inwoners.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie