Afbeelding
JUST

JUST lanceert debuutalbum Deep Cycles

22 oktober 2021 om 10:52 Muziek

BILTHOVEN Op 29 oktober lanceert Justin Kniest (JUST) zijn debuutalbum Deep Cycles. Een melancholische reis door de groeven van verdriet, verlies en hoop.

Justin Kniest (1969) is geen onbekende in de muziekwereld. Als producent van de Grote Prijs van Nederland, programmeur bij Paradiso en oprichter van Fabchannel.com wijdde hij een groot deel van zijn carrière aan het promoten van nieuwe muziek. Dat Justin zelf speelt, schrijft en zingt heeft hij nooit wereldkundig gemaakt. Jarenlange blootstelling aan kwaliteitsmuziek in Paradiso had de lat verlammend hoog gelegd.

Daar kwam in 2019 verandering in. Op een songwriter-bootcamp in Spanje schreef Justin twee droevige, melancholieke en pijnlijk persoonlijke songs. De emotionele reacties hierop doorbraken de twijfel. Justin nam de twee liedjes thuis op en bracht ze onder de naam JUST in eigen beheer uit. Beiden kregen airplay op nationale radio en verzamelden samen meer dan 40.000 plays op Spotify.

Begin 2020 besloot Justin dat zijn debuutalbum door Minco Eggersman (UNIFONY, ME, At the Close of Every Day) geproduceerd moest worden. Eggersman is een bekende in de wereld van melancholieke muziek en weet als geen ander gebrokenheid te laten zien door prachtige muzikale texturen.

Samen met Eggersman werkte Justin aan de eerste demo’s en al snel sloten arrangeur René de Vries en studio engineer Theodoor Borger (UNIFONY) zich bij het team aan. JUST begon zijn finale vorm te krijgen. Heel 2020 en de eerste helft van 2021 stond in het teken van het schrijven en opnemen van nieuwe songs voor het album.

Kenners horen in de muziek van JUST de hoge kwaliteit van de opnames én de sound van de late 80-er jaren. De diepte in zowel de opnames als de mixen zijn ongeëvenaard en herinneren aan bands als Talk Talk. De songstructuren doen denken aan Mike Lindup en David Sylvian, terwijl ze tegelijkertijd niet misstaan tussen het werk van hedendaagse songwriters als Thomas Dybdahl en Emmet Tinley.

De muziek van JUST komt tot leven door de geïnspireerde performances van de deelnemende muzikanten. Zo voegde de bekende Duitse sessie-gitarist Lothar Kosse (Nir Z, Brothers Bissionette, Abraham Laborial) zijn typische “swell” sounds toe en speelde toetsenist Stephen Smith (ABC, Dire Straits) Hammond op meerdere tracks.

Het artwork van het album is ontworpen door James Marsh, de designer van de iconische Talk Talk albumhoezen. De foto’s zijn gemaakt door Maarten Corbijn.

Op 29 oktober 2021 wordt Deep Cycles gereleased op CD en op streaming platforms. Begin 2022 komt de plaat op vinyl uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie