Buitenspelen

Foto:

Column Evelien Ribbens -

Ik ben opgegroeid in Den Haag. In een nieuwbouwwijk, jaren zestig buurt dus, waar ontzettend veel kinderen woonden. Heerlijk voor ons natuurlijk.

Naast ons woonde een gezin met negen kinderen, achter ons een gezin met zeven kinderen. Dat tikte al lekker aan. En wij speelden eigenlijk altijd buiten. Voor ons huis was een kleuterschooltje, zonder hek eromheen. Er stonde grote betonnen constructies op dat plein waar je als kind in en op kon klimmen. Ook waren er klimrekken en schommels. Ieder kind in de buurt viel wel eens een gat in zijn kop. En je had altijd pleisters op je knieën. Van rubberen tegels hadden we nog nooit gehoord. Auto's waren er wel maar nog lang niet zoveel als nu.

Er werd ons wel geleerd dat we moesten oppassen voor 'kinderlokkers'. Die zouden je met een lolly of ijsje meelokken, of met verhalen over jonge poesjes en dan konden er enge dingen gebeuren. Dus: "nooit meegaan met een kinderlokker" was het devies.

Afgelopen donderdag was ik aan het kijken hoe onze buurtsportcoaches werken. Ze waren in Maartensdijk op het veld achter de Maarten Luther Kingschool. Ze deden allemaal leuke, dingen met eenvoudig materiaal. Onder een grote lap doorlopen bijvoorbeeld, ik mocht even meedoen, wat een enorm avontuur.

Het mooie van hun inspanningen was dat er naast de kinderen van de buitenschoolse opvang heel veel andere kinderen op het veld aan het spelen waren. Veel van die kinderen spelen niet buiten als ze niet enthousiast gemaakt worden door de buurtsportcoaches. Eigenlijk gek, dacht ik zelf en ik kan me voorstellen dat u dat ook denkt.

Wij hadden vroeger toch geen buurtsportcoach nodig om ons te leren buiten spelen? Tja, de tijden zijn enorm veranderd. Het is een landelijk probleem dat kinderen veel te veel binnen zitten, achter de schermen. Lekker veilig want ze vallen zich geen gat in hun hoofd maar ze bewegen ook niet genoeg. En kinderlokkers zijn er juist op internet helaas veel meer dan in de openbare ruimte.

Maar in Maartensdijk vind je de kinderen nu weer terug op straat. Spelend en rennend zoals kinderen dat horen te doen. Het is de bedoeling dat ze dit ook doen als er geen sportcoach in de buurt is. Ook ouders kunnen wat toezicht houden en wat leuke materialen meebrengen tenslotte.

Dus; kom op ouders en grootouders in gemeente De Bilt. Naar buiten met die kinderen deze lange vakantie.

Met een beetje mazzel vermaken de kinderen zich zo goed dat jezelf ook een beetje rust hebt.

Meer berichten