Dennis van Vlaanderen, directeur van Bospark Bilthoven
Dennis van Vlaanderen, directeur van Bospark Bilthoven Green Spirit Parken

Zo blijft het Bospark groen

28 oktober 2021 om 08:45 Natuur en milieu

‘Aan de slag met onze Groenvisie’

BILTHOVEN - Bospark Bilthoven is een mooi groen recreatiepark. Maar de klimaatverandering gaat ook hier niet ongemerkt voorbij, besefte directeur Dennis van Vlaanderen. Tijd voor een serieuze Groenvisie om het park ook in de toekomst groen en gezond te houden.

door Julie Houben

DROOGTEPROBLEEM “Het idee ontstond in 2018” vertelt Dennis. “We hadden toen enorm veel sneeuwval in de winter en een superdroge zomer. Die droogte bleef ons lang achtervolgen en is hier op de hele Heuvelrug inmiddels een structureel probleem. ‘We moeten aan de bak als we ons park groen en gezond willen houden’, was de gedachte. Daarom hebben we een expert gevraagd om uit te zoeken hoe wij daar zelf voor kunnen zorgen.”

INHEEMSE SOORTEN In 2019 was het onderzoek klaar. Het Groenadvies bestond uit 3 pijlers: 1) inheemse bomen en planten overleven beter (hoe logisch ook!) dan exotische exemplaren én ze zorgen voor schaduw en voedsel voor de inheemse diersoorten zoals vogels en insecten, 2) zo zorg je voor een gezond ecologisch evenwicht en voldoende biodiversiteit, 3) goed waterbeheer is superbelangrijk. Tegel dus niet alles dicht maar zorg dat het water de grond in kan.

WILDE TUIN MET BIJEN “Wij zijn meteen met deze toekomstbestendige Groenvisie aan de slag gegaan”, vertelt Dennis. “Zo planten we naast naaldbomen inheemse loofbomen. Die houden veel beter vocht vast. Ook op andere plekken zijn we begonnen met de aanplant van inheemse plantsoorten. Hier naast de receptie staat inmiddels een wilde bloementuin waar ik afgelopen zomer veel bijen zag. Daar word ik wel blij van!”

INFORMATIEAVONDEN De Groenvisie wordt dus door het park zelf goed in de praktijk gebracht. Maar het grootste deel van het Bospark bestaat uit vaste stacaravans en chalets. Daarvan zijn de eigenaren zelf verantwoordelijk voor het groen op hun perceel. Dennis: “We hebben hen natuurlijk ook nodig voor een duurzaam en groen Bospark. Daarom organiseren we informatieavonden waar we onze Groenvisie uitleggen met veel visuele voorbeelden van mooi én gezond groenbeheer. We hebben een inspirerende poster gemaakt met allerlei inheemse soorten erop die mensen kunnen planten en weetjes over nut en noodzaak. Ook hebben we een hovenier in dienst, bij wie mensen altijd advies kunnen vragen. En het heeft effect: we zien al eigenaren die ermee aan de slag zijn gegaan.”

HEUVELRUGTUINEN Toen de Groenvisie van Bospark af was, ontdekte Dennis dat deze identiek is aan de groenvisie achter het project Heuvelrugtuinen. Dit project spoort inwoners van gemeenten - zoals De Bilt - op de Utrechtse Heuvelrug aan om van hun tuin een groene en gezonde ‘Heuvelrugtuin’ maken. “Niet zo gek natuurlijk, want het gaat over dezelfde grondsoort” aldus Dennis. “Iedereen kan thuis dus ook met onze groenvisie aan de slag. Zo dragen we allemaal ons groene steentje bij.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie