Edwin Plug
Edwin Plug Archief

Energietransitie

27 oktober 2021 om 10:46 Column

Column
Edwin Plug

Steeds meer mensen zijn er van doordrongen dat we met elkaar aan de slag moeten om de klimaatverandering en alle ernstige gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken. Ook vanuit de gemeente probeert men een steentje bij te dragen door onder andere de energie die we verbruiken lokaal en groen te gaan opwekken. Op zich een prima ontwikkeling, waar ik ook echter achter kan staan.

Wat ik bij de energietransitie wel een uitermate zorgelijke ontwikkeling vind, is dat de uitvoering ervan inmiddels is ‘gegijzeld’ door snel geld verdiende projectontwikkelaars. Onze agrariërs worden ‘plat gebeld’ door verkopers die allemaal heel graag op een snelle manier geld willen verdienen op hun weilanden. De visie en aanpak van al die ontwikkelaars is hetzelfde. Huur of koop zo goedkoop mogelijk een weiland. Regel zo snel mogelijk een vergunning voor een zonnepark. Gooi het weiland tegen zo laag mogelijke kosten ramvol met zonnepanelen en dan cashen, want nadat het zonnepark is gerealiseerd wordt het zo snel mogelijk verkocht tegen de hoogst mogelijke prijs, veelal aan buitenlandse investeerders. De ontwikkelaar gaat weer op zoek naar een nieuw weiland en het spel begint opnieuw.

Oh ja, ze zeggen dat ze via een handje bloemzaadjes en een eventueel schaapje ook bijdragen aan biodiversiteit… Nonsens, want ondanks de vaak mooie woorden van deze ontwikkelaars, gaat het hun helemaal niet om CO2-vermindering, gaat het ze niet om wat ze achterlaten als de levensduur van het park voorbij is, noch om een positieve of negatieve impact van een zonneveld op de natuurwaarden in het betreffende gebied. Snel veel geld verdienen, cashen en weer wegwezen; dat zijn de enigste drijfveren van veel van dit soort organisaties! Dit blijkt ook uit tal van onderzoeken. De cijfers in deze onderzoeken tonen aan, dat bij commerciële zonneparken vooral de zakken van de ontwikkelaars gevuld worden. Er wordt enorm veel geld verdiend ten koste van de natuur en de groene omgeving.

Natuurlijk, er zijn ook goede projectontwikkelaars en als we met elkaar willen verduurzamen en de energietransitie op een verantwoorde manier vorm willen geven, moeten we met de juiste ontwikkelaars in zee gaan. Zo lijkt de projectontwikkelaar waarmee BENG! mee samenwerkt voor een zonnepark in Groenekan het structureel beter en anders te willen aanpakken. We zullen zien… Ongetwijfeld zijn er meer ontwikkelaars die inmiddels grondovereenkomsten met agrariërs hebben gesloten. Laten we alert zijn dat we bij de energietransitie de juiste keuzes maken en de projectontwikkelaars die ‘even snel geld willen verdienen’ buiten de deur houden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie