Impressie van het huidige ontwerp dat aan wijziging bestemmingsplan ten grondslag ligt
Impressie van het huidige ontwerp dat aan wijziging bestemmingsplan ten grondslag ligt IMOSS bureau voor stedenbouw BV

Raad beslist over ontwerp Hessingterrein

10 november 2021 om 07:03 Politiek

DE BILT Op 2 november hebben gemeenteraadsleden een beeldvormende bijeenkomst bijgewoond over het bestemmingsplan voor het voormalige Hessingterrein aan de Utrechtseweg. Een beeldvormende bijeenkomst is een ‘voorsessie’ waarin vragen gesteld kunnen worden, voordat tot besluitvorming wordt overgegaan. Grondeigenaar Verwelius heeft namelijk plannen om op het voormalige Hessingterrein 130 grondgebonden gezinswoningen te realiseren. Op 21 december staat de besluitvorming voor deze bestemmingsplanwijziging op de agenda van de gemeenteraad. Wordt de wijziging niet aangenomen, dan zal grondeigenaar Verwelius terugvallen op het originele bouwplan uit 2010. In dat ontwerp komen direct aan de Utrechtseweg drie appartementsgebouwen te liggen.

Door Lydia Flinterman

ZEKER EEN ACHT “Wat voorligt is een plan waar jaren aan gewerkt is en wat gedurende jaren nieuwe versies is gaan tellen. De initiatiefnemer heeft echt alle eisen en wensen van betrokken partijen willen meenemen”, vertelt wethouder Bakker-Smit. Op de vraag van raadsleden of de grondeigenaar eventueel een plan B in de achterzak had, was het antwoord dan ook “dat dit plan al meer versies heeft gehad dan het alfabet letters kent.” De projectontwikkelaar is dus duidelijk: het plan wordt in de huidige vorm aangenomen, of gaat niet door. Maar, licht Gebiedswethouder Bakker-Smits toe, dat betekent niet dat op het terrein geen woningbouw zal worden gerealiseerd: “de vergunning voor het project in zijn oorspronkelijke vorm, Park Bloeyendaal, is door de gemeente in het verleden al verleend. Daar kan de projectontwikkelaar op terugvallen, want als gemeente hebben we natuurlijk ook de plicht om een betrouwbare overheid te zijn.”

Daarmee staat de gemeenteraad voor een duidelijk keuze: gaan zij akkoord met het plan van projectontwikkelaar in de huidige vorm, of kiezen ze voor het oorspronkelijke plan? Beide plannen kennen nadelen. In het oorspronkelijke plan uit 2010 wordt weliswaar binnen de loop van de Grift gebouwd en daarmee niet op natuurgebied, maar kan het aantal woningen dat noodzakelijk is om het project rendabel te maken alleen gerealiseerd worden door hoogbouw. In het huidige plan is gehoor gegeven aan de eisen van de gemeente uit de Ruimtelijke Randvoorwaarden, maar wordt gebouwd in groengebied. “Misschien verdient het plan geen tien, maar naar mijn mening is het wel zeker een acht”, zegt wethouder Bakker-Smit.

INWONERS HOUDEN PETITIE De stemming in de gemeenteraad zal er om spannen. Inwoners zijn inmiddels een petitie gestart omdat zij zich zorgen maken over de plaatsing van bebouwing naast de faunatunnel onder de Utrechtseweg door. Desgevraagd antwoordt het college van B&W zelf geen inschatting te kunnen maken van de effectiviteit van de faunatunnel en verwijst voor gegevens over het gebruik van de tunnel naar de provincie Utrecht.

Meer informatie over het project is te vinden op https://www.debilt.nl/wonen-en-bouwen/projecten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie