Foto:

Challenge

Column Martin van Veelen

Eigenlijk gruwel ik van het feit dat we steeds meer woorden in de taal van de ons verlatende Britten gebruiken, maar ja, het klinkt blijkbaar een stuk stoerder; de vertalingen in het Frans of Duits klinken echt niet. Toen ik in 1997 na meer dan twaalf jaar schooldirecteur in Rotterdam te zijn geweest, overstapte naar de Groen van Prinstererschool in De Bilt, vroeg men aan mij waarom? Nou, gewoon een nieuwe uitdaging. Nu had ik waarschijnlijk gezegd: een challenge om in een nieuwe omgeving een nog betere schooldirecteur te worden, ofzo?

Waarom deze titel? Enkele jaren geleden vond ik het eerst heel raar en daarna eigenlijk heel gaaf: Een emmer met ijswater over je hoofd kiepen of geld geven ten behoeve van ALS-patiënten: the ice-bucket-challenge. Onlangs kreeg ik een filmpje doorgestuurd waarin een celeb (John Mayer) met een beheerste karate-kick de dop van een fles afdraaide: the-bottle-cap-challenge. Deze challenge gaat viraal op social media en ik moet eerlijk zeggen: I'm impressed.

Daarna ging ik me wat meer verdiepen in het fenomeen challenge. Niet die spannende VAR-momenten op Wimbledon, maar allerlei uitdagingen die volwassenen en ook kinderen aangaan, je kunt het zo gek niet bedenken; gelukkig bijna allemaal heel onschuldig en laten we dat si vous plais zo houden.

Ik ga in deze vakantie zeker de uitdaging aan om een dop van een fles te schoppen en ik duik zeker weer in een ijskoude bergbeek, maar ik ga niet uitproberen hoeveel marshmallows in mijn mond passen (chubby bunny). De belangrijkste uitdaging voor ons allen is om in de vakantie lekker rust en ontspanning te vinden: ik kijk er naar uit.

Twee 'challenges' die binnen mijn column-thema's passen:
Op de basisscholen in onze gemeente is het heel plezierig en mede daardoor hebben we momenteel genoeg personeel, maar het zal de komende jaren echt een 'défi' zijn om dit zo te houden.
En FC De Bilt gaat de 'Herausforderung' aan om een goede eerste klasser te zijn.

Geniet van de zomervakantie.

Meer berichten