Dick van Vlaardingen in zijn atelier
Dick van Vlaardingen in zijn atelier Familiemuseum Van Vlaardingen

Expositie van kunstenaarsfamilie

16 november 2021 om 10:18 Kunst

Familiemuseum Van Vlaardingen bestaat 40 jaar

MAARTENSDIJK In 2022 is het 40 jaar geleden dat Familiemuseum Van Vlaardingen in Maartensdijk officieel werd geopend door acteur Henk van Ulsen. Hij noemde het voormalige kerkje waarin het is gevestigd in zijn openingstoespraak ‘een geschenk uit de hemel’. Ter gelegenheid van het jubileum is er een expositie van 2 t/m 30 januari, open op zaterdag en zondag van 14.00–17.00 uur.

In het Familiemuseum annex atelier en galerie is een representatieve collectie van ruim 150 schilderijen te zien van drie generaties Van Vlaardingen en bevriende kunstschilders uit Het Gooi. De eerste generatie, Derk, begon in 1908 met het aanleggen hiervan. Zijn zoons Jan en Clement bouwden deze verder uit. Hetzelfde deed Dick, naast derde generatie ook oprichter van het Familiemuseum.

VOORMALIG KERKJE Het Familiemuseum is sinds 1982 gevestigd in een voormalig kerkje, gelegen langs de Dorpsweg in Maartensdijk. Het dateert van 1894 en is na de aankoop in 1981 geheel gerestaureerd. Achter het vroegere orgelbalkon is de galerie en Dicks atelier ingericht. Schoonmaken en restaureren vindt hier eveneens plaats.

EN PLEIN AIR De kunstschildersfamilie Van Vlaardingen vestigde zich kort voor de tweede wereldoorlog in Het Gooi. Zij schilderden veelal naar en in de natuur. In de wijde omgeving van Hilversum, Kortenhoef, Laren, Soest, het Vechtgebied, Loosdrecht en de bossen van de Lage Vuursche vonden zij inspiratie voor het maken van veel prachtig werk.

Het schilderen en plein air wordt ook wel pleinairisme genoemd, een in de schilderkunst gebruikte term voor het direct in de vrije natuur vastleggen van het onderwerp, waarbij de nadruk ligt op het weergeven van het daglicht. Dit werd mogelijk door de ontdekking van de verftube in het jaar 1841. Aanvankelijk maakten vooral de Franse impressionisten gebruik van deze uitvinding. Zij trokken als eersten de natuur in. Hetzelfde deden de kunstschilders Van Vlaardingen. De broers Jan en Clement hadden ieder een Deux Chevaux met daarin alle benodigde schildersattributen. Het waren een soort rijdende ateliers. Clement reisde ook een paar keer per jaar naar de Côte d’Azur en Liguria. Een aantal hier gemaakte schilderijen maakt deel uit van de collectie.

Dick maakt regelmatig, zeilend over het Wad, schetsen van onderwerpen die hij later in zijn atelier uitwerkt. Veel werk van hem is gewijd aan de Waddenzee en Waddeneilanden, maar ook de visserij op de voormalige Zuiderzee met de traditionele botters.

DE NACHTWACHT Het verband tussen de schilderkunst en de naam Van Vlaardingen dateert al van 1642. Willem van Ruytenburg is een van de hoofdpersonen op de Nachtwacht. De vader van Willem kocht in 1611 de Heerlijkheid Vlaardingen, waarna hij de daarbij behorende titel ‘Heer van Vlaardingen’ aan zijn naam mocht toevoegen. Hiermee is hij de grondlegger van een geslacht, waarvan een tak zich ruim drieënhalve eeuw later in Het Gooi vestigde: een kunstenaarsfamilie met de naam Van Vlaardingen. 

In het Familiemuseum kunnen bezoekers in alle rust kijken en genieten, maar eventueel ook een schilderij aankopen. De expositie is te zien op zaterdag en zondag in januari 2022 van 14.00 tot 17.00 uur in Familiemuseum Van Vlaardingen (Dorpsweg 198, Maartensdijk).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie