Foto:

Duurzaamheid

Column Edwin Plug

Duurzaamheid is een actueel thema. Veel mensen willen een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door recycling. In dit kader was ik onaangenaam verrast te lezen dat veel kleding die voor recycling wordt aangeboden bij kledingcontainers uiteindelijk onbruikbaar is. Waarom? Bepaalde mensen blijken de kledingcontainers niet te gebruiken om alleen kleding voor een goed doel in te doen, maar gebruiken de containers helaas ook als extra afvalcontainer. Door het afval tussen de kleding komt, wordt deze onbruikbaar en moeten de spullen vaak noodgedwongen worden verbrand. Echt zonde!

Naast het recyclen van kleding en andere zaken, zijn er natuurlijk nog veel meer zaken die van belang zijn binnen het thema duurzaamheid. De overheid heeft besloten dat Nederland in 2050 energieneutraal moet worden. Zonne-energie, windenergie en andere duurzame energiebronnen zullen steeds belangrijker worden.

Samen met anderen ben ik aan het kijken hoe we bij ons thuis de overgang naar zonne-energie kunnen realiseren. De investering hiervoor lijkt in eerste instantie best pittig en waarschijnlijk houdt dat mensen tegen om de investering aan te gaan. Onderzoek toont echter aan, dat de investering veelal binnen 6 à 7 jaar terugverdiend wordt. En dat, terwijl zonnepanelen een verwachte levensduur hebben van zo'n 25 jaar. Buiten dat de investering in zonnepanelen goed is voor de duurzaamheid, werken ze uiteindelijk dus ook in het voordeel van de portemonnee.

In Maartensdijk hebben we een 'Maartensdijk zonne-energie collectief' gevormd. Als collectief hebben we tal van leveranciers van zonnepanelen benaderd voor informatie en offertes. Eén van de leveranciers heeft een speciale collectiefprijs afgegeven met goede voorwaarden en een zeer compleet en kwalitatief zeer goed pakket. Wij overwegen om deze leverancier de gezamenlijke offerte te gunnen voor levering en installatie.

Ik weet dat momenteel veel mensen zich aan het oriënteren zijn op zonnepanelen om hun huis duurzamer te maken. De leverancier waar wij mee willen gaan samenwerken heeft aangegeven dat alle geïnteresseerde huishoudens in het dorp onder het 'Maartensdijk zonne-energie collectief' mogen vallen. Iedereen die wil kan dus profiteren van de collectieve prijs en dito voorwaarden. Hoe mooi is dat? Zo kunnen we met elkaar zonne-energie voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar maken.

Van 5 t/m 12 oktober is het weer de Week van de Duurzaamheid en wie weet kunnen we dan vaststellen dat een klein gestart initiatief uiteindelijk een grote sprong voorwaarts is in de verduurzaming van Maartensdijk is geworden. Als we dan ook met elkaar zorgen dat de kleding in de kledingcontainers recyclebaar blijft, dan dragen wij allemaal een steentje bij in de verduurzaming van Nederland.

Mocht u informatie willen hebben over het 'Maartensdijk zonne-energie collectief'? Stuur dan een mail naar
plugedwin@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden