Afbeelding

Kleurrijke expositie kunstenaarsfamilie

23 november 2021 om 13:19 Overig

Het werk van drie bekende beeldend kunstenaars is vanaf 21 november te bezichtigen in Museum De Casteelse Poort in Wageningen. Het is een unieke Koetshuis expositie, waar de kleurrijke fauvistische schilderkunst van de zoon van kunstenaar Jits Bakker en de beeldhouwkunst van Jits centraal staan. Ook zijn er inventieve houten objecten te bewonderen met optische illusies van Thomas Anton Geurts, de zwager van Van de Zand.

Tibo van de Zand werd als zoon van de bekende kunstenaar Jits Bakker al jong geïntroduceerd in de wereld van de beeldende kunst. In de voetsporen van zijn vader en onder zijn hoede, begon hij rond zijn zesde levensjaar ‘en plein air’ te schilderen. Hij genoot zijn artistieke opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht, waar hij in 2009 cum laude afstudeerde.

Vader en zoon hielden samen ateliers in het zonnige Andalusië en de Belgische Ardennen. De glooiende, kleurrijke Zuid-Spaanse landschappen vormen nog steeds een grote inspiratiebron. De kunstschilder heeft een atelier in de buurt van Málaga, maar is veel vaker buiten te vinden in de Mediterrane natuur. Tussen de olijfbomen onder de Spaanse zon of langs de Nederlandse grachten zet Van de Zand de waarneembare werkelijkheid naar zijn eigen hand. Dit doet hij met enthousiast kleurgebruik en dynamische streken. Met zijn fauvistische stijl werkt hij in het verlengde van de grote expressionisten uit de vroege twintigste eeuw. Daar tegenover staan zijn karakteristieke zwart-wit werken, waarbij Tibo de kunst van het weglaten toepast.

Tibo van de Zand werkt dagelijks in het historische atelier ‘de kooi’ in De Bilt, de plek waar zijn vader ruim vijftig jaar heeft gewerkt aan uiteenlopende opdrachten. Jits Bakker, geboren in Renkum, koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Jits heeft in de loop der jaren iconische sculpturen gecreëerd en vele wereldleiders en prominenten mogen ontmoeten. Naast beeldhouwer was hij ook kunstschilder, aquarellist, tekenaar, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden.

Thomas Anton Geurts is een beeldend kunstenaar die vele facetten van het vak beheerst. Toch is het werken met het hout en het creëren van video’s altijd favoriet gebleven. Een inspirerende compilatievideo maakt tevens onderdeel uit van de expositie. Vele video’s van Geurts zijn ‘viral’ gegaan op social media. In zijn werk streeft hij naar perfectie en verwondering. Zijn werk wordt veelal haast meditatief bevonden; een welkom rustmoment in een drukke en hectische maatschappij.

De opening vond plaats op zondag 21 november en werd verricht door Geert van Rumund, oud-burgemeester van Wageningen. ‘’Het zijn tovenaars. Je verdwijnt even helemaal in de kunstwerken. Hoe ze hun ideeën kunnen vatten in materie. Het is een ambacht; je kunt het, of niet.” Aldus Geert van Rumund.

De tentoonstelling ‘Kleurrijk Europa, beeldende kunst van Wageningen tot Málaga’ duurt tot en met 20 maart 2022, en is geopend van woensdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur en zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Maandag en dinsdag is het museum gesloten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie