Frank van Waert van Riksja De Bilt komt terug van een tochtje met bewoners van het Leendert Meeshuis.
Frank van Waert van Riksja De Bilt komt terug van een tochtje met bewoners van het Leendert Meeshuis. Julie Houben

Riksjaritje maakt mensen blij

1 december 2021 om 09:49 Overig

‘Een cadeautje, ook voor mij’

BILTHOVEN Weer eens de wind door je haren voelen. Dat biedt Riksja De Bilt mensen die zelf niet meer mobiel zijn. Fred Hijzen is al bijna vijf jaar vrijwilliger. ‘Ik word elke keer blij als ik mensen zie genieten.’

Door: Julie Houben

BLIJ EN DANKBAAR Sinterklaas mocht onlangs ook een ritje in de riksja maken. “Dat was een hele eer natuurlijk. Maar iedere passagier in onze riksja is een feestje” benadrukt Fred Hijzen (70), voorzitter van Stichting Riksja De Bilt en al vanaf het begin betrokken bij de Biltse afdeling van dit wereldwijde project. “Het is zo fijn om dit te doen. Iedereen die je meeneemt is blij en dankbaar. Ze geloven bijna niet dat het gratis is. Laatst heb ik een dik uur gefietst met een mevrouw die blind was. Zij kwam nog maar zelden de deur uit en genoot met volle teugen. Van de frisse wind om haar heen, de geuren van verschillende plekken waar we kwamen. Dat was een cadeautje, ook voor mij.”

PRAATJE MAKEN Het idee van fietstochtjes met een riksja voor mensen die zelf niet meer mobiel zijn, is van de Deen Ole Kassow. De Denen zijn net als wij fervente fietsers en in 2012 bedacht Kassow dat hij graag mensen ritjes wilde aanbieden per fiets. Om er even helemaal uit te zijn, de wind weer eens in je haren te voelen en ondertussen een praatje te maken met de bestuurder of een tweede passagier. Dit alles nadrukkelijk gratis en vrijwillig. Zijn project Cycling Without Age werd een wereldwijd succes. In Nederland sloten zich sinds 2017 twintig plaatsen aan, waaronder De Bilt, onder de naam Fietsen Alle Jaren.

NATUURBELEVING Mensen kunnen zelf een ritje aanvragen per mail maar inmiddels zijn er ook wat ‘vaste klanten’, zoals het Leendert Meeshuis op het Berg & Bosch terrein in Bilthoven. Twee woensdagmiddagen per maand komt Riksja De Bilt speciaal naar het verzorgingstehuis en neemt bewoners, twee aan twee, mee voor een ritje over het terrein. Marije Goos is daar coördinator cultuur, welzijn en vrijwilligers. “Voor onze bewoners is dit echt een heerlijk uitje. Het biedt een natuurbeleving waar ze blij van worden én ze hebben even op een andere manier contact met medebewoners. Wij zijn echt superblij dat Riksja De Bilt dit gewoon vrijwillig doet.”

WINTERRITJES Een bewoonster die zojuist haar eerste ritje heeft gemaakt, komt na tien minuten stralend terug. “Zo kom je nog eens op plekken waar je nooit komt” zegt ze als ze tevreden uitstapt. Wat Marije betreft gaan ze de hele winter door, zolang weer en temperatuur het toelaten. Fred en medevrijwilliger Frank van Waert (69), die vandaag de riksja bestuurt, vinden het prima. “Aan vrijwilligers hebben we geen gebrek. We hebben nu zo’n twaalf mensen. Ik zet elke aanvraag in onze appgroep en dan is er altijd wel iemand die tijd heeft. Voor de winterritjes hebben we onlangs twee elektrische dekens aangeschaft en we hebben ook een beenkleed. De fietsers blijven wel warm, want ondanks de elektrische ondersteuning is het flink trappen.”


Meer weten? www.riksjadebilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie